Πίτσα με Κιμά
Το γνωστό λαχματζούν είναι μια εναλλακτική πεντανόστιμη πίτσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά που σας έχει περισσέψει αν και εγώ σαν γράφω την συνταγή για κιμά απο την αρχή.
Φυσικά την συνταγή για κιμά που σας δίνω μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για μακαρόνια, μελιτζάνες παπουτσάκια και οπουδήποτε χρησιμοποιείται σαλτσερός κιμάς.
Το ζυμάρι της πίτσας γίνεται καλύτερο αν το ετοιμάσετε απο την προηγούμενη μέρα και το κρατήσετε στο ψυγείο.
Υλικά
Για το ζυμάρι (2 κανονικές πίτσες)
3 ½ – 4 κούπες αλεύρι για ψωμί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά η πίτσα θα γίνει ελαφρώς λαστιχωτή)
1 κουταλάκι ζάχαρη ή μια κουταλιά της σούπας μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια αλάτι
1 ½ κούπα χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τον κιμά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
800 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
Αλάτι – Πιπέρι – ρίγανη
½ κουταλάκι κύμινο
½ κούπα νερό
Τριμμένη Μοτσαρέλα περίπου μια κούπα
Διαδικασία
Ξεκινάμε με το ζυμάρι μας. Γεμίζουμε ένα ποτήρι από το ζεστό νερό και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά μαζί με την ζάχαρη ή το μέλι. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μεταφέρουμε το μείγμα με την μαγιά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λάδι, το υπόλοιπο νερό το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας την ζύμη ωστε να ρυθμίσουμε πόσο αλέυρι θα πάρει. Διπλώνουμε την ζύμη αρκετές φορές και στο τέλος θα έχουμε μια ζύμη μαλακή που θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο καθαρό μπολ και σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για μια με δυο ώρες. Στην συνέχεια την πατάμε να ξεφουσκώσει, σκεπάζουμε και πάλι με την μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε (η ζύμη κρατάει στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες).
Ετοιμάζουμε τον κιμά μας, τοποθετούμε ενα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κύμινο. Σοτάρουμε να μοσχομυρίσουν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε τον κιμά και με πιρούνι τον διαλύουμε όσο μπορούμε και ανακατεύουμε να αλλάξει τελείως χρώμα και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά του. Προσθέτουμε τον πελτέ, την κέτσαπ, λίγη ρίγανη και το νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβραζουμε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν είναι η ώρα να φτιάξουμε την πίτσα μας βγάζουμε 30 λεπτά πριν το ζυμάρι από το ψυγείο να ανέβει λιγάκι η θερμοκρασία του.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δυο και ζυμώνουμε λιγάκι σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να έχουμε ενα μαλακό μεταξένιο ζυμαράκι που δεν θα κολλάει στα χέρια πλέον (αυτό θα το πετύχετε όχι προσθέτοντας αλεύρι αλλά ζυμώνοντας).
Λαδώνουμε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε ή χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί.
Ανοίγουμε την ζύμη μας όσο πιο λεπτή μπορούμε, είτε με πλάστη είτε με τα χέρια μέσα στο ταψί.
Αν η ζύμη σας φέρνει αντίσταση τότε σκεπάστε την με πετσέτα και αφήστε την για 10 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστεί και θα πλάθεται εύκολα. Αφηνουμε την απλωμένη βάση της πίτσας για 10 λεπτά να φουσκώσει μέσα στο ταψί και την ξαναπατάμε να την κάνουμε όσο πιο λεπτή γίνεται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.
Αδειάζουμε τον μισό κιμά πάνω στο ζυμάρι πίτσας και απο πάνω συμπληρώνουμε με την μισή ποσότητα μοτσαρέλας.
Ψήνουμε την πίτσα στο κάτω ράφι του φούρνου για 15 – 20 λεπτά.
Eri Chatzifotiou Argyropoulos