Το φαινόμενο της σχολικής άρνησης είναι πιο συχνό στα παιδιά που εγκαταλείπουν για πρώτη φορά τη «ζεστασιά» της οικίας για να πάνε στο προνήπιο, αλλά και στην ηλικία των 6 ετών, όταν ξεκινούν το δημοτικό. Μάλιστα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 10-11 ετών, δηλαδή στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
Πέρα από τα καθιερωμένα ξεσπάσματα θυμού όταν δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σχολική άρνηση μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Στομαχόπονος
Πονοκέφαλος
Ναυτία
Ζάλη
Πόνος στο στήθος
Πόνος στις αρθρώσεις
Αύξηση βάρους
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε παιδιά με άλλα προβλήματα υγείας, ένα καλό σημάδι ότι προκαλούνται από τη σχολική άρνηση είναι ότι συμβαίνουν κυρίως κατά τις πρωινές ώρες, όταν το παιδί καταλαβαίνει ότι πρόκειται να αφήσει την εστία του σπιτιού. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα συμπτώματα υποχωρούν όταν τα παιδιά δεν βρίσκονται στο σχολείο, δηλαδή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση της σχολικής άρνησης είναι το παιδί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο σχολείο. Δυστυχώς, όταν τα παιδιά φαίνονται άρρωστα και προσπαθούν να μείνουν στο σπίτι, δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι αποφεύγουν το σχολείο. Για το λόγο αυτό μια επίσκεψη στον παιδίατρο είναι συνήθως ένα καλό πρώτο βήμα, όταν τα παιδιά σας αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαβεβαίωση ότι τα συμπτώματα του παιδιού δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια. Αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλειστεί, τότε το παιδί πρέπει να εξεταστεί για τυχόν σχολική άρνηση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα διαγνωσθεί με το φαινόμενο πρέπει να:
-βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο κάθε μέρα, δεδομένου ότι όσο περισσότερο μένει στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη θα είναι για εκείνο η επιστροφή στην τάξη.
-κατανοήσετε ότι τα συμπτώματα του παιδιού είναι πραγματικά, παρά το γεγονός ότι δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια. Μπορεί απλώς να προκαλούνται από το άγχος του για να πάει στο σχολείο.
-μιλήσετε με το παιδί και τους δασκάλους για να εντοπίσετε τον λόγο που αρνείται να πάει στο σχολείο όπως σχολικός εκφοβισμός, προβλήματα με τις σχολικές επιδόσεις ή δυσκολία στη δημιουργία φίλων.
-κρατήσετε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων και να ενημερώσετε τον παιδίατρο για τις ημέρες που το παιδί σας νιώθει ότι πραγματικά δεν μπορεί να πάει στο σχολείο.
-λάβετε υπόψη πιθανά οικογενειακά προβλήματα που μπορεί να του προκαλούν άγχος όπως ένα διαζύγιο, ένας θάνατος στην οικογένεια ή ένα νέο αδερφάκι.