Σε λίγες μέρες τα σχολεία θα ξεκινήσουν και πάλι και δεν είναι λίγοι οι γονείς που θα στείλουν το παιδάκι τους στην Α’ Δημοτικού.Τα συναισθήματα ανάμεικτα! Από τη μια χαρά και περηφάνια που το παιδί τους μεγαλώνει κι από την άλλη άγχος και ανασφάλεια για τη μετάβασή του στο σχολείο των “μεγάλων”.
Η Α’ Δημοτικού είναι μια τάξη γεμάτη αλλαγές. Αλλαγή περιβάλλοντος, αλλαγή δασκάλου/ας, νέοι φίλοι. Αλλάζει επίσης και η ίδια η έννοια του σχολείου. Το νηπιαγωγείο ήταν ένας χώρος πιο πολύ παιχνιδιού και λιγότερο μάθησης, ή, για να το θέσω καλύτερα, η μάθηση δινόταν κυρίως μέσα από το παιχνίδι. Στο δημοτικό το παιδί καλείται να μεταβεί από τον προφορικό λόγο στο γραπτό λόγο, έχει εργασίες για το σπίτι και μέσα στην τάξη πρέπει να προσέχει το δάσκαλο και να έχει πειθαρχία και υπομονή.
Όλες αυτές οι αλλαγές, όπως είναι φυσικό άλλωστε, επηρεάζουν το μικρό παιδί και η προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη. Τα πράγματα είναι λίγο πιο ευνοϊκά αν στην οικογένεια υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια. Στην περίπτωση αυτή τα ακούσματα που έχει το βοηθούν να καταλάβει τι είναι αυτό το σχολείο που θα πάει του χρόνου και τι θα κάνει εκεί. Τι γίνεται όμως αν αυτό δε συμβαίνει; Τι γίνεται αν το παιδί δείχνει σημάδια άγχους και ανησυχίας για τη μετάβαση στο δημοτικό και πώς μπορούν να χειριστούν οι γονείς αυτή την κατάσταση; Αν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, διαβάστε τη συνέχεια.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στο παιδί σας για το καινούριο του σχολείο. Μιλήστε του για τις όμορφες στιγμές που θα ζήσει εκεί, τους νέους φίλους που θα κάνει, τα καινούρια πράγματα που θα μάθει. Τονίστε του οτι έχει μεγαλώσει και ήρθε η ώρα να μάθει να γράφει και να διαβάζει μόνο του. Περάστε μια βόλτα από το χώρο του σχολείου ώστε να εξοικειωθεί σιγά σιγά με το χώρο.
Εξηγήστε του οτι στο “μεγάλο” σχολείο υπάρχουν και κάποιοι κανόνες, αλλά μη σταθείτε κυρίως σε αυτό. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι καλύτερα να μιλήσει ο δάσκαλος/α στα παιδιά για τους κανόνες που θα θέσουν στην τάξη τους, καθώς ο καθένας επιλέγει να κάνει το μάθημα διαφορετικά.
Αν στο παρελθόν είχατε κλάματα όταν το αφήνατε στο νηπιαγωγείο και υποψιάζεστε οτι θα συμβούν παρόμοιες καταστάσεις και φέτος, φροντίστε να κάνετε μια “προπόνηση” μέσα στο καλοκαίρι. Αφήστε το παιδί κάποιες μέρες στη γιαγιά ή στη θεία του και πηγαίντε να το πάρετε μετά από μία συμφωνημένη ώρα. Προσέξτε να είστε συνεπής φυσικά, για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του.
Κάθε πρωί που θα το ξυπνάτε για το σχολείο να έχετε χαρούμενη διάθεση και ενθουσιασμό για τη μέρα που έρχεται.
Μην το φορτώνετε με πολύ διάβασμα και εξωσχολικές δραστηριότητες. Δε χρειάζεται να μάθει αγγλικά από την πρώτη τάξη. Αφήστε του χρόνο για να παίζει. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό! Οι ειδικοί αναφέρουν οτι στην πρώτη δημοτικού το παιδί θα πρέπει να διαβάζει από μισή έως μία ώρα την ημέρα, όχι παραπάνω.
Να επιδιώκετε τη συνεργασία με το δάσκαλο/α της τάξης.. Μόνο αυτός μπορεί να σας πει τι δυσκολίες αντιμετωπίζει το παιδί σας μέσα στην τάξη και είναι καλό να έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης. (Περισσότερα για το θέμα αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ)
Τελευταίο αλλά και πολύ σημαντικό είναι να μην μεταδίδετε στο παιδί το δικό σας άγχος! Είναι πολύ πιθανό να μην έχει το παιδί απολύτως κανένα πρόβλημα προσαρμογής, αλλά να του δημιουργήσει ανασφάλεια η αγχωμένη μαμά ή ο αγχωμένος μπαμπάς!
Μία τέλεια ιδέα που βρήκα στο διαδίκτυο για την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι να βγάλετε το παιδάκι σας μια φωτογραφία την πρώτη ημέρα του σχολείου και μία την τελευταία! Μα πόσο γρήγορα μεγαλώνουν!
Και θα σας αφήσω με μια ιστορία από την παιδική μου ηλικία. Έχω έναν αδερφό τρία χρόνια μικρότερο. Κάθε απόγευμα παίζαμε στην αυλή της γιαγιάς μου και μαζί μας ήταν πάντα ο κολλητός του φίλος, που έμενε στην ίδια οικοδομή. Όταν ήρθε ο Σεπτέμβρης κι εγώ θα πήγαινα στην πρώτη δημοτικού, δεν ξέρω τι εντύπωση είχε σχηματιστεί στο μυαλό μου, αλλά πίστευα οτι θα έχω πάρα πολύ διάβασμα. Έτσι, ένα μεσημέρι που φεύγαμε από τη γιαγιά και είμασταν έξω μαζεμένοι όλοι (γιαγιάδες, μαμάδες κλπ) γυρνάω και λέω στη μαμά του Β., του φίλου του αδερφού μου: “Κυρία Ν. εγώ φέτος θα πάω πρώτη, γι’ αυτό να μην έρχεται συνέχεια ο Β. στο σπίτι να παίζουμε, χρειάζομαι ησυχία!” Ντοιγκ!
Καλό Σαββατοκύριακο,
Σοφή Κουκουβάγια