Δύσκολη απάντηση!!!
Το βασικό για έναν ήρεμο ύπνο, άρα και για μια ανακούφιση της εξαντλημένης μάνας, είναι το ‘’ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ’’ . Σε τέτοια παιδιά που σας βγάζουν το ‘’λάδι’’ καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, προετοιμάστε τα σωστά για τις βραδινές ώρες. Μην τα αφήνετε να κοιμούνται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.
Ένα συνηθισμένο αθώο ‘’κόλπο’’ των μαμάδων – που τελικά το πληρώνουν ακριβά – είναι να τα αφήνουν να κοιμηθούν πολλές ώρες την ημέρα για να μπορέσουν να κάνουν και καμιά δουλειά στο σπίτι. Πρόκειται για μια λογική και ανθρώπινη σκέψη, αλλά είναι σίγουρο πως παιδιά ‘’χορτασμένα’’ ύπνο, δεν θα κοιμηθούν το βράδυ.
Φροντίζουμε να μην το ταΐσουμε αργά. Τέτοιο λάθος το κάνουν οι γονείς, όταν ξεκινάν από το πρωί να τα ταΐζουν αργά, οπότε το βραδινό γεύμα καταλήγει να δίνεται τις πολύ βραδινές ώρες.
Όμως, η διαδικασία χώνεψης, συχνά τα εμποδίζουν να έχουν έναν βαθύ , ήρεμο ύπνο. Κοιμούνται επιφανειακά και για ασήμαντη αφορμή, ξυπνάν και δεν ξανακοιμούνται.
Κάτι πολύ σημαντικό: δεν κάνουμε ‘’τρελίτσες’’ και ‘’χαρούλες’’ αργά το βράδυ. Είναι ένα τρυφερό σφάλμα πολλών μπαμπάδων που επειδή λείπουν όλη την ημέρα, νιώθουν την ανάγκη αργά το βράδυ, την ώρα που επιστρέφουν να απολαύσουν τα παιδάκια τους. Ανθρώπινη πράξη αλλά… με ρίσκο αϋπνίας.
Τέλος, αν όλα αυτά τα έχετε προσπαθήσει, αλλά το παιδί θέλει να αποκοιμηθεί πολύ αργά, τότε είστε αναγκασμένοι για ένα αρχικό συμβιβασμό να ακολουθήσετε το δικό του βιο-ρολόι ύπνου. Δείτε προσεκτικά τι ώρα θέλει να κοιμηθεί. Πάρτε το απόφαση , αφήστε το να ξενυχτίσει αλλά από την επόμενη κιόλας μέρα, αρχίστε ‘’περικοπές χρόνου’’ σαν .. τους υπουργούς οικονομικών. Κάθε μέρα κόψτε 10-15 λεπτά , έτσι ώστε σε με περίοδο ενός μήνα να το φέρεται στην δική σας ώρα ύπνου. Απόλυτα σημαντικό είναι να υπάρχει πρόγραμμα και να το τηρείτε κατά γράμμα και με αυστηρότητα. Εσείς θα βρείτε τι ταιριάζει στο παιδί σας. Αλλά ότι αποφασίσετε, να γίνει σχεδόν απαράβατος νόμος και κανόνας.
Κώστας Κομματάς
Παιδίατρος
opediatrosmou.gr