Αμετάβλητος παραμένει ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λήψη νέων μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει κανονικά, στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Παιδείας σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ.
Τα δεδομένα ωστόσο θα αξιολογηθούν από τις 15 Αυγούστου και μετά, μέχρι τέλος Αυγούστου, όταν θα έχουμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Ωστόσο, σε ερώτηση αν είναι υπό εξέταση η ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων η απάντηση του υπουργείου Παιδείας ήταν και πάλι ότι θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.
Πρόταση για χρήση μάσκας από τους μαθητές
Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε η ίδια η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες.
Για τα πανεπιστήμια, όπως ανέφερε η κυρία Κοτανίδου, η πρόταση που είναι στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, διότι -όπως σημειώνει- οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια.
Δερμιτζάκης: Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ξέρουμε πολύ καλά τις συνέπειες και παρόλα αυτά ως κοινότητα, ως πολίτες επιλέγουμε να τις αγνοήσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που βλέπουμε», επεσήμανε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης, στον ΣΚΑΪ.
«Συνειδητά παίρνουμε το ρίσκο και για τον εαυτό μας και για τους συγγενείς μας», συμπλήρωσε.
«Αν ο κόσμος θεωρεί ότι είναι καλό να ξεκινήσουμε το φθινόπωρο με 500-800 κρούσματα την ημέρα, που θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες παντού, που θα πρέπει σε όλες τις εκδηλώσεις να έχουν μάσκες, που στην καλύτερη περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν με μάσκες, αν θεωρούν ότι όλο αυτό το μοντέλο για τους επόμενους έξι μήνες -γιατί τόσο θα κρατήσει αφού θα έχουμε χειμώνα- είναι καλό, ας συνεχίσουν τις συμπεριφορές αυτές», τόνισε ο κ Δερμιτζάκης.
«Αν συνεχίζουμε με αυτές τις συνθήκες το αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, θα είναι λεπτομέρεια θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά.
Θα είναι πολύ μεγάλο ρίσκο, αν υπάρχει τέτοια αύξηση να ανοίξουν τα σχολεία γιατί θα υπάρχουν εστίες μετάδοσης και μέσα σε αυτά με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει», προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης και συμπλήρωσε ότι ρίσκο θα έχουν «όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες που βάζουν κόσμο σε κλειστό χώρο».
cnn.gr