Υλικά (στρογγυλό ταψάκι 24 εκατοστά)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κούπα αμύγδαλο τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
5 αυγά χωρισμένα οι κρόκοι απο τα ασπράδια
Ξύσμα απο πορτοκάλι
1 κουταλάκι της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
για το σοκολατένιο σιρόπι δείτε εδώ
για το παραδοσιακό σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
5-7 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
Διαδικασία..
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά και αποσύρουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αμύγδαλο, το baking powder και την κανέλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σε μέτρια ταχύτητα και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τους κρόκους με την ζάχαρη για 5 λεπτά, να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε την βανίλια, το ξύσμα, το λάδι και ενσωματώνουμε με το μίξερ.
Σταδιακά και εναλλάξ συμπληρώνουμε το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα με την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ενα μικρό ταψάκι, και προσθέτουμε σε αυτο το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Ζεστή η πίτα, κρύο το σιρόπι, περιχύνουμε το κέικ, αν θέλουμε να το πιεί όλο μέσα στο ταψάκι του.
Αφήνουμε να τραβήξει και σερβίρουμε με παγωτό καιμάκι ή βανίλια.
Καλή Όρεξη!
Λογάκια
Να πω πως η αμυγδαλόπιτα αυτή δεν είναι η γνήσια παραδοσιακή που θέλει 10 αυγά και καθόλου λιπαρή ουσία. Στην συνταγή σας γράφω για το αρωματισμένο με γαρίφαλα σιρόπι, εγώ όμως χρησιμοποίησα ένα απλό σιρόπι σοκολάτας με το οποίο περιέλουσα το κέικ μέσα σε ενα μεγάλο πιάτο και όχι στο ταψάκι του κεικ γιατί ήθελα να φαίνεται η χρωματική αλλά και γευστική διαφορά. Στο σερβίρισμα προσθέτω αν θέλω περισσότερο σοκολατένιο σιρόπι. Αν βάλετε το σοκολατένιο σιρόπι κατευθείαν στο ταψάκι του κέικ τότε το κέικ θα πιεί περισσότερο σιρόπι και το γλυκό σας θα μεταμορφωθεί σε μια εντελώς μελαχρινή κ ζουμερή αμυγδαλόπιτα.
Τέλος μπορείτε να παραλείψετε την σοκολάτα και να περιχύσετε το γλυκό μέσα στο ταψάκι του με το παραδοσιακό αρωματικό του σιρόπι.