e
Από την Αγγελική Μακρή… Από παιδιά πάντα αντιπαθούσαμε το φαγητό της προηγούμενης μέρας, ακόμη και το μεσημεριανό που μας ζητούσαν να το φάμε και το βράδυ! Η απαιτητική καθημερινότητα, η εξοικονόμηση χρημάτων και η γενικότερη ωρίμανση στο θέμα του φαγητού και της σπατάλης έχει κάνει και τους πιο μεγάλους chef παγκοσμίως να δίνουν ιδέες για το πώς να αξιοποιήσουμε δημιουργικά και υγιεινά ό,τι περίσσεψε από το τραπέζι ή ό,τι έχουμε ξεχάσει στο ψυγείο. Δεν είναι αποφάγια αλλά συστατικά για να φτιάξεις κάτι καινούριο.
Ψωμί… Συνέχεια παρακάτω…
Μία ή δύο ημέρες αφού αγοράσουμε το ψωμί, χάνει τη φρεσκάδα του. Ακολούθησε τις συμβουλές των Ιταλών chef που λένε να αλείψεις τη μία φέτα με ελαιόλαδο και στην άλλη βάλε φέτες ντομάτας. Πρόσθεσε βασιλικό, τυρί, αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο θέλεις και βάλτο στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Εναλλακτικά μπορείς να το ψήσεις για 10 λεπτά στον αέρα, στους 180ο C για να φτιάξεις φρυγανιές και κρουτόν. Μία εξαιρετικά καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξεις πρωινό με αυγοφέτες. Σπάσε τα αυγά σε ομελέτα, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και βούτηξε το ψωμί μέσα. Τηγάνισέ το κι από τις δύο μεριές. Τέλειο πρωινό!
Λαχανικά
Αν έχουν μείνει στο ψυγείο σκόρπια λαχανικά, τότε κάνε μια ωραία και υγιεινή χορτόσουπα. Οι πιπεριές Φλωρίνης γίνονται πεντανόστιμο ντιπ για κριτσίνια μαζί με φέτα και λάδι. Τα δε κολοκυθάκια γίνονται κολοκυθοφτέδες, ένα ορεκτικό όχι και τόσο light, αλλά σώζει σε δύσκολες περιστάσεις. Οι ντομάτες όταν μαλακώσουν είναι ιδανικές για σάλτσες. Το μπρόκολο εκτός από σούπα, όταν έχει περισσέψει και είναι βρασμένο, γίνεται πολύ ωραίο ογκρατέν.
Φρούτα
Μπορούν να γίνουν λαχταριστές κομπόστες, μαρμελάδες και θρεπτικά smoothies, ακόμα και παγωτό ενώ τα μήλα είναι το βασικό συστατικό για λαχταριστές μηλόπιτες. Η μπανάνα, μόλις μαλακώσει μπορείς να τη συνδυάσεις με λιωμένη σοκολάτα και καβουρντισμένα αμύγδαλα και να κάνεις ένα διαφορετικό γλυκό σνακ ή επιδόρπιο αν περιμένεις κόσμο στο σπίτι. Τέλος, αν φτιάχνεις τούρτες, τάρτες και κέικ συχνά, μπορείς να τα εμπλουτίσεις προσθέτοντας φρούτα.
Τυρί
Αν έχουν περισσέψει διάφορα είδη τυριών μπορούν να γίνουν το βασικό υλικό για ένα λαχταριστό ογκρατέν, σουφλέ, πίτσα, τυροκροκέτες ή τυρόπιτα. Επίσης μπορείς να φτιάξεις τυροσαλάτα ή τυροκαυτερή για να συνοδεύσεις τα υπόλοιπα πιάτα σου. Πιο γκουρμέ επιλογή είναι να κόψεις τα τυριά σε κυβάκια και να περάσεις σε καλαμάκια, βάζοντας ενδιάμεσα ντοματίνια ή πιπεριές και να τα ψήσεις για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ρύζι
Το βρασμένο ρύζι μπορεί να γίνει μαζί με λαχανικά ή κιμά, ένα φανταστικό burrito. Ελαφρύ και εναλλακτικό, μπορείς να το πάρεις και σαν γεύμα στο γραφείο σου. Διαφορετικά, μπορείς να σοτάρεις το ρύζι στο τηγάνι με κομμένα λαχανικά όπως τοματίνια και πιπεριές. Πρόσθεσε και μισό φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών και συνέχισε το μαγείρεμα για 5-7 λεπτά ακόμα. Αν φτιάχνεις συχνά ριζότο και σου περισσέψει, μπορείς να το κάνεις μικρά μπαλάκια, να τα περάσεις σε φρυγανιά και να τα τηγανίσεις. Θα έχεις τραγανά κεφτεδάκια που αν τα συνδυάσεις με σος γιαουρτιού με άνιθο και λάδι έχεις ένα εύκολο βραδινό.
Tips για να διατηρείς τα τρόφιμα φρέσκα και μετά το μαγείρεμα
Ωραία σκέψη να τρως ό,τι περίσσεψε είναι όμως κατάλληλο;
Να χρησιμοποιείς γυάλινα σκεύη για να βλέπεις τι περιέχουν ώστε να μη μένουν ξεχασμένα.
Ο,τιδήποτε είναι εκτός ψυγείου και έχει λήξει, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς.
Ξαναζέστανε το περισσευούμενο φαγητό μία φορά μόνο. Αλλιώς χώρισε τη μερίδα που θέλεις και άσε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
Προσπάθησε να έχεις “καθαρίσει” τα αποφάγια μέσα σε 2-3 ημέρες.
Έχε πάντα καλυμμένες τις τροφές που κρατάς για τις επόμενες μέρες για να μην στεγνώνουν.
Αν κάτι μυρίζει ή δείχνει χαλασμένο, μην το ρισκάρεις. Πέταξέ το!
Πηγή