Το κανονικό βάρος δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 8-12 kg το πολύ. Η αύξηση της όρεξης της εγκύου οδηγεί σε πολυφαγία, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους της με δυσμενείς συνέπειες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η έγκυος πρέπει να παίρνει ημερησίως 100 γρ. λευκωμάτων, κατά προτίμηση ζωικών, 80 γρ. λιπών, 300 γρ. υδατανθράκων, άλατα και βιταμίνες. Η αύξηση των θερμίδων δεν πρέπει να είναι πάνω από 200. Βασικά συστατικά της διατροφής της εγκύου είναι τα λευκώματα, όπως το κρέας που το κρέας που το ζωικό λεύκωμά του προφυλάσσει την έγκυο από οιδήματα, αυξάνει το ποσό της αιμοσφαιρίνης, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξασφαλίζει καλή γαλουχία. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, το κρέας μπορεί να συσσωρεύσει στον οργανισμό τοξίνες ή να επιδεινώσει την κινητικότητα του εντέρου. Απαραίτητα είναι τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο, απ’ όπου ο οργανισμός παίρνει τις βιταμίνες A και D που είναι λιποδιαλυτές και πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο ˙ επίσης οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ψωμί, το ρύζι, τα φασόλια, τις πατάτες. Απαραίτητα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προμηθεύουν τον οργανισμό με ασβέστιο και αυτά όμως με μέτρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Ο σίδηρος, επίσης, που προσλαμβάνεται από τροφές όπως σπανάκι, παντζάρια, φακές, φασόλια. Προσοχή, όμως, ανταγωνιστικά στα επίπεδα του σιδήρου δρουν ο καφές, το κακάο, το τσάι, οι σοκολάτες, ποτά τύπου κόλας, τα γλυκίσματα, οι μεγάλες ποσότητες ψωμιού, το άγχος και η στεναχώρια.
Διαβάστε ακόμα:
20 πράγματα που δε θα σκεφτόσουν να πάρεις μαζί σου στο νοσοκομείο (αλλά θα πρεπε)