Για τη ζύμη των εκλέρ θα χρειστείτε:
- 1 φλ. νερό
- 1/2 φλ. (1 μπάρα) μαργαρίνη ανάλατη κομμένη σε κομμάτια
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 4 αυγά +1 ασπράδι..
Για την κρέμα θα χρειστείτε:
- 250 ml γάλα πλήρες
- 3 κρόκοι αυγών
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 185γρ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. καφές στιγμής
Εκτέλεση
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής θα χρειαστείτε:
- Τοποθετείτε το γάλα με τον καφέ σε ένα πυρίμαχο μπολ και τα ζεσταίνετε στα μικροκύμματα ή σε ένα μπρίκι. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί ο καφές κι αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τους κρόκους, τους σπόρους βανίλιας και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να «ανοίξει» το χρώμα του μείγματος.
- Προσθέστε το corn flour και το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Προσθέστε το 1/3 από το ζεστό γάλα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια προσθέστε αργά το γάλα ενώ ανακατεύετε.
- Μεταφέρετε σε μια μεσαία κατσαρόλα και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να σφίξει και να γίνει λείο.
- Προσθέστε το κρύο βούτυρο κομμένο με κύβους και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ , καλύψτε με πλαστική μεμβράνη (η οποία να ακουμπάει την κρέμα) και αφήστε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή ολονυχτίς.
- Όταν είστε έτοιμοι για να γεμίσετε τα εκλέρ , την χτυπάτε με το μίξερ προκειμένου να γίνει πιο λεία.
- Για να γίνει λεία η κρέμα θα παίρνετε ένα φλιτζάνι από την κρέμα και προσθέστε 175 ml ζεστό γάλα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τη ζύμη των σου:
- Τοποθετείτε το νερό, τη μαργαρίνη ,τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια μεσαία κατσαρόλα και φέρνετε σε βρασμό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αμέσως προσθέστε το αλεύρι κι ανακατέψτε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
- Μαγειρέψτε το μείγμα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και χτυπάτε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει ελαφρά για 1 λεπτό περίπου.
- Ανεβάστε τη ταχύτητα σε μεσαία και προσθέστε τα αυγά, 1 κάθε φορά,μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, του οποίου η υφή θα είναι κολλώδης για 5 λεπτά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 C και τοποθετείτε λαδόκολλα σε 2 ταψιά.
- Γεμίστε ένα κορνέ με τη γέμιση και σχηματίστε μικρά σωληνάκια περίπου 4 εκ.
- Χτυπήστε ένα αυγό με 2 κ.σ. γάλα και αλείψτε τα εκλεράκια με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Ψήστε για 10 λεπτά , χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 175 C και ψήστε μέχρι να χρυσίσουν για 25 λεπτά. Τέλος, τοποθετείστε τα εκλέρ σε μια σχάρα να κρυώσουν.
- Για να φτιάξετε την κρέμα μασκαρπόνε χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να σχηματίζει απαλές κορυφές. Προσθέστε το τυρί μασκαρπόνε και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν στέρεες κορυφές.
Για την συναρμολόγηση:
- Κάνετε 3 τρύπες στην επιφάνεια κάθε εκλέρ.
- Τοποθετείστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με τον καφέ και γεμίστε κάθε τρύπα του εκλέρ.
- Περιχύνετε με σος σοκολάτας και το αφήνετε για 10 λεπτά να σταθεί.
- Τοποθετείτε σε ένα κορνέ με χοντρή «μύτη»την κρέμα με το μασκαρπόνε και τοποθετείστε κατά μήκος μικρά μπαλάκια κρέμας σε ίση ποσότητα.
- Τέλος πασπαλίζετε με κακάο.
Πηγή : tastemade, foodmaniacs