Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Ζεστό Χριστουγεννιάτικο κρασί! (glogg)

Και μόνο το άρωμα του glogg είναι ικανό να σε μετατρέψει σε φανατικό οπαδό του, χωρίς να έχεις την τύχη να γευτείς έστω και μία γουλιά από τη συγκεκριμένη σουηδική «ποτο-έμπνευση». Πολλοί απ’ όσους ήρθαν σε επαφή με το άρωμα του glogg σε κλειστό χώρο για πρώτη φορά, περιγράφουν την εμπειρία ως τουλάχιστο μοναδική, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

glogg-to-zesto-xristougenniatiko-krasi-ton-borra

Πιθανότατα, αυτό οφείλεται στο καρδάμωμο (ή κακουλέ, όπως είναι η παραδοσιακή τούρκικη λέξη για το συγκεκριμένο μυρωδικό – που είναι εντελώς άλλο πράγμα από το κάρδαμο). Είναι μάλιστα το καρδάμωμο που ξεχωρίζει το glogg από παραπλήσιες συνταγές, όπως το γερμανικό glühwein ή το αγγλικό ζεστό κρασί.

Το glogg σε σχέση με το μηλόκρασο για παράδειγμα, είναι λιγότερο γλυκό (είναι στη διακριτική σου ευχέρεια να χρησιμοποιήσεις λίγη ή καθόλου ζάχαρη ή ακόμα και λικέρ η μέλι). Το glogg είναι σίγουρα το «κρασί της παρέας», ενισχύοντας τον ευχάριστο τόνο μιας γιορτινής βραδιάς. Συνηθίζουν επίσης, να το πίνουν οι σκιέρ στις χιονισμένες βουνοκορφές. Οι πιο δυνατές εκδοχές του μάλιστα, περιέχουν σκουαβίτ (απόσταγμα από πατάτα ή δημητριακά).

Συν τοις άλλοις, οι απόψεις για την παρασκευή του διίστανται. Άλλη εκδοχή της συνταγής προτείνει η «μητέρα» του glogg Σουηδία, άλλη η Δανία, άλλη η Νορβηγία (και φυσικά και μέσα στην κάθε χώρα οι απόψεις ποικίλουν). Τα σταθερά συστατικά του, που δεν αλλάζουν σε καμία παραλλαγή, είναι το κόκκινο κρασί, η φλούδα πορτοκαλιού, το καρδάμωμο και το γαρύφαλλο. Από εκεί και πέρα, το «χάος». Ερωτήματα όπως «πρέπει να προσθέσουμε βότκα ή μπράντι για να «δυναμώσει» το μείγμα ή όχι» παραμένουν αναπάντητα και βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός μας.

Αυτό ωστόσο, δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Όπως όλα τα χριστουγεννιάτικα ποτά, αλκοολούχα ή μη, το glogg είναι περισσότερο η ιδέα και ο συμβολισμός των γιορτών, παρά η «τέλεια συνταγή». Αν τα βασικά συστατικά του δε λείπουν, θα πετύχει χωρίς αμφιβολία, σε όποια παραλλαγή κι αν καταφύγει κανείς.

Στη Σκανδιναβία, και ειδικά στη Σουηδία, όπου τα πάρτι τραβάνε σχεδόν ολόκληρο το Δεκέμβρη, υπάρχει το φαινόμενο του «glogg κορεσμού», δηλαδή της κατανάλωσής του με τέτοια συχνότητα, που χάνει τη μοναδικότητα του. Η λύση; Ετοιμάστε το μία και μόνη φορά το χρόνο, μια αρκετά κρύα νύχτα, σε μεγάλη ποσότητα (για να μην ξεμείνετε στο μέσο της βραδιάς!) και μοιραστείτε το με μεγάλη παρέα. Σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε (οι γιορτές του επόμενου χειμώνα δεν είναι δα και τόσο μακριά)!

Η συνταγή του glogg

Η αυθεντική συνταγή του glogg περιλαμβάνει:

glog-2

570 ml. κρασί πόρτο

570 ml κόκκινο ξηρό κρασί

225 ml νερό

110 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλα

1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα (ginger)

6 ολόκληρα καρφάκια γαρίφαλου

6 ολόκληρα μέρη καρδάμωμο

1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες

225 ml μπράντι

Αναμειγνύετε το πόρτο, το ξηρό κρασί, το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Βάζετε όλα τα μπαχαρικά μαζί σ’ ένα τουλπάνι (γάζα), τα δένετε καλά και τα θρυμματίζετε μ’ ένα ξύλινο σφυρί ή γουδοχέρι. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι στο μείγμα του κρασιού και το αφήνετε να σιγοβράζει –προσοχή: χωρίς να κοχλάζει-για 15 λεπτά. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και ρίχνετε το μπράντι στο ζεστό μείγμα. Σερβίρετε κατά προτίμηση σε χριστουγεννιάτικες κούπες με ένα καρφάκι γαρύφαλλο και ένα ξυλαράκι κανέλας για ντεκόρ. Και του χρόνου!

Πηγή

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μουσείο Πειραμάτων – Κυριακάτικα εργαστήρια 2024 για μικρούς επιστήμονες

Το Μουσείο Πειραμάτων υποδέχεται το 2024 με τα αγαπημένα κυριακάτικα εργαστήρια των μικρών επιστημόνων! Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου οι επιστήμες γίνονται παιχνίδι και τα πειράματα φέρνουν...

Ανακαλείται πασίγνωστη παιδική σοκολάτα από τα σούπερ μάρκετ από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, σε μια έκτακτη ανακοίνωση, ανακάλεσε πασίγνωστα σοκολατένια αυγά από την αγορά. Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μετά από αναφορά καταναλωτή, διαπιστώθηκε στα Kinder Bueno Eggs...

Mondelez: Ανακαλείται παρτίδα Toblerone

Σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων της σοκολάτας Toblerone 100 γρ. με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε  η Mondelez Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει...

Xριστουγεννιάτικη αγορά Βιβλίου 7-10 Δεκεμβρίου

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ δίνουν γιορτινό «παρών» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar...

Santa Claus Kingdom – Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Δεκέμβρη

Santa Claus Kingdom - Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας Εσύ ήξερες ότι στο Santa Claus Kingdom, θα βρείς το μεγαλύτερο χωριό του Άγιου Βασίλη;...

Δανάη Μιχαλάκη – Γιώργος Παπαγεωργίου: Οι ευχές για τη γέννηση της κόρης τους

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μια εβδομάδα ακριβώς ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Δανάη Μιχαλάκη. Οι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο χρόνια μετά τον...

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιβηχικό σιρόπι – Ποιο είναι

Tην ανάκληση της παρτίδας 2013 (ημ/νια λήξης 11/2026) του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ), λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας. Η παρούσα...

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί νεκρό

Τραγωδία στις Σέρρες με ένα 11χρονο παιδί νεκρό μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12). Μιλώντας...

Τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων. Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται...

Γέννησε η Μαίρη Συνατσάκη. Να της ζήσει! – Tι αποκάλυψε ο μαιευτήρας της

Η Μαίρη Συνατσάκη γέννησε πριν από λίγες ώρες, καρπός του έρωτά της με τον Ίαν Στρατή. “Είναι ψύχραιμη και συγκινημένη και ήδη έχει αρχίσει να...
Error decoding the Instagram API json