Αν και δεν ανήκει στα “παραδοσιακά” ελληνικά Χριστούγεννα..έχουμε λατρέψει το gingerbread, για τη ζουμερή υφή και το υπέροχο άρωμα του.
Φέτος αντί για μπισκότα gingerbread, ελάτε να φτιάξουμε ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο κορμό από gingerbread με αφράτη κρέμα κανέλας!
Θα χρειαστείτε..
170 γρ. μελάσα (αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση της, ή δεν μπορείτε να την βρείτε πολύ εύκολα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα ή και όλη με μέλι. Θα γίνει λιγότερο σκουρόχρωμο, αλλα εξίσου γευστικό!)
1 κ.σ λιωμένο βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
1/4 κ.γ σόδα
1/2 κ.γ σκόνη ginger
1/2 κ.γ κανέλα
Πρέζα αλάτι
Λίγο άχνη για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
360 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ κανέλα
Στρώστε με λαδόχαρτο ένα ταψάκι 25χ35. Χτυπήστε μόνους τους τους κρόκους των αυγών να αφρατέψουν. Προσθέστε τη μελάσα και το βούτυρο. Χτυπήστε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέστε τη μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας πολύ απαλά για να μη φύγει ο αέρας της μαρέγκας. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και τα μυρωδικά και ανακατέψτε το στο μίγμα -πάλι απαλά!.
Ακολούθησέ μας στο Instagram για πολλά νέα και διαγωνισμούς!
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 C για 12-15 λεπτά. Δεν πρέπει να ξεροψηθεί ο κορμός μας γιατί δεν θα μπορούμε να τον τυλίξουμε μετά.
Αφήστε το “κεικ” μέσα στο ταψάκι για 10 λεπτά περίπου και μετά αναποδογυρίστε το πάνω σε μια ελαφρά υγρή πετσέτα κουζίνας που την έχετε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη.
Τυλίξτε τον κορμό μαζί με την πετσέτα και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Ξετυλίξτε τον προσεκτικά.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την κανέλα σε σαντιγύ. Αλείφετε τα 2/3 της κρέμας μέσα στον κορμό(μη φτάσετε μέχρι την άκρη γιατί θα βγει έξω η κρέμα όταν θα τον τυλίγετε.). Τυλίξτε τον κορμό και καλύψτε με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίστε με λίγη ακόμα κανέλα για γαρνίρισμα αν θέλετε.
Αφήστε για 2 ώρες τουλάχιστον τον κορμό στο ψυγείο πριν τον κόψετε.
Καλά μας μυρωδάτα Χριστούγεννα!
Βρείτε την Ελένη στην σελίδα της Lena’s cakes στο facebook,στo etsy, αλλά & στο site της lenascakes.gr!