Υλικά ( 4 άτομα)
1 πακέτο μακαρόνια (χρησιμοποίησα λιγκουίνι αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ζυμαρικό σας αρέσει.
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό κιμά
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο ή 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 πιπεριά φλωρίνης λιωμένη στον πολυκόφτη (τις έτοιμες από το βάζο)
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι – Πιπέρι
Για την σάλτσα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Αλάτι – Πιπέρι
1 κούπα πασάτα (συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας)
100 ml νερό
λίγη ζάχαρη
φρέσκα φύλλα βασιλικού
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια μας, χρησιμοποιώντας ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι το σκόρδο, τα μπαχαρικά, την πιπεριά, το αυγό, το λάδι, την μουστάρδα, την φρυγανιά, αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά να ανακατευτούν, αλλά δεν τον παιδεύουμε πολύ τον κιμά γιατί θα σφίξουν τα κεφτεδάκια μας. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο όσο περισσότερο μπορούμε (μισή ώρα τουλάχιστον). Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τα κεφτεδάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20 – 22 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Εν το μεταξύ όσο τα κεφτεδάκια ψήνονται, προχωράμε στην σάλτσα μας, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις γυαλίσει και μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε την πασάτα και το νερό. Πασπαλίζουμ με λίγη ζαχαρίτσα και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 20 λεπτά.
Λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε στην σάλτσα τα κεφτεδάκια και μερικά φύλλα βασιλικού και σιγοβράζουμε μερικά λεπτά ακόμη.
Βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες τους και όταν τα στραγγίσουμε τα προσθέτουμε στην σάλτσα με τα κεφτεδάκια.
Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα και στολίζουμε με φύλλα βασιλικού.