Υλικά
•2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
•5 κρόκους από μεγάλα αβγά
•300 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
•450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ παγωμένη και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
•1&1/2 φλ. δυνατό καφέ
•1/4 φλ. λικέρ καφέ η λικέρ σοκολάτα
•100 γρ. τρίμματα σοκολάτας
•κακάο
Εκτέλεση…
Για να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους, βάζουμε σε μπεν μαρί για 10′ τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα φροντίζοντας να μην ψηθεί το μίγμα και σφίξει ο κρόκος.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε το μίγμα να κρυώσει στην Κουζινομηχανή Kenwood προσαρμόζοντας το Χτυπητήρι, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα. Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αβγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στον καφέ. Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε απλά τα βουτάμε. Αραδιάζουμε μια στρώση μπισκότα σε τετράγωνο πυρέξ. Απλώνουμε μισή κρέμα. Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα σοκολάτας .Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Παγώνουμε το γλυκό για 3-4 ώρες, να σφίξει ελαφρά. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.
Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε σε ποτήρια ατομικά τιραμισού.
Aπό την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.