Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Κουραμπιέδες μπουκίτσες της γιαγιάς!

Συνταγές-για-Κουραμπιέδες-700x357

•Προετοιμασία: 30′

•Έτοιμο σε: 3 ώρες •Ποσότητα: 50 περίπου κομμάτια

Υλικά

500 gr. βούτυρο
800 gr. αλεύρι μαλακό
110 gr. ζάχαρη άχνη
50 ml. κονιάκ
50 ml. ανθρακούχο νερό παγωμένο ή 50 ml. αλισίβα
1 ολόκληρο αυγό
2 κρόκους αυγών
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κάψουλες βανίλιας ή λοβό βανίλιας
Άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νισεστέ ή κόρν φλάουρ
½ κάψουλα βανιλλίνης

Εκτέλεση..

Η ζύμη
Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο,στον φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά ή αλλιώς σε ένα τηγάνι για μερικά λεπτά.
Μπορούμε το αμύγδαλο να το αφήσουμε ολόκληρο ή να το σπάσουμε σε χοντρά κομμάτια.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την βανίλια και τα 110 gr. άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά, περίπου 15-20 λεπτά.

Προσθέτουμε το αμύγδαλο.
Προσθέτουμε τα αυγά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Προσθέτουμε την σόδα στο κονιάκ ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την αλυσίβα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να ενσωματώσουμε στην ζύμη όλο το αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη βουτυράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας!

Πώς θα πλάσουμε τους τέλειους κουραμπιέδες
Πλάθουμε κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή με κουπ πάτ κόβουμε τον κουραμπιέ στο σχήμα που θέλουμε, αφού ανοίξουμε την ζύμη με πλάστη πάχους 1-1,5 εκατοστό περίπου.

Για τους κουραμπιέδες η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος:
Mικρά κουραμπιεδάκια-μπουκίτσες 10 gr.
Μεσαίου μεγέθους 15-18 gr.
Μεγάλου μεγέθους 20 gr.

Tο ψήσιμο
Τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε για 30-35′ λεπτά στους 165°C τους μεγάλους, μέτριους 25 λεπτά και τους μικρούς 20-22 λεπτά.
Βέβαια οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.

Πώς αχνίζουμε – πασπάλιζουμε με άχνη ζάχαρη
Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες τους ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν για 1-2 ώρες.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την άχνη, το νισεστέ και ½ από την κάψουλα της βανιλλίνης.

Κατόπιν σε ένα ταψί στρώνουμε ένα παχύ στρώμα κοσκινισμένης άχνης.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε αραιή σειρά και πασπαλίζουμε άχνη με μία σίτα.

Τέλος σε ένα μπώλ βάζουμε άχνη τους βουτάμε πάλι,τους τινάζουμε και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα!

 

Σημειώσεις για την συνταγή:

1. Μην παραλείψεις να χτυπήσεις το βούτυρο με την άχνη για τουλάχιστον 15 λεπτά
2. Φρόντισε να έχεις προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο
3. Αν θέλεις να ψηθούν τέλεια, ομοιόμορφα κόψε ισόποσους κουραμπιέδες
4. Το αλκοόλ μπορεί να είναι και λικέρ μαστίχα ή αμαρέτο, αυτό είναι δική σου επιλογή
5. Μπορείς να ραντίσεις με ανθόνερο ή ροδόνερο.
6. Αν θέλεις χρησιμοποίησε ένα λοβό-φασόλι βανίλιας για υπέροχο, πλούσιο αρωμα βανίλιας, τον λοβό μην τον πετάξεις αρωμάτισε την άχνη που θα χρησιμοποιήσεις για το άχνισμά τους. Ρίξε την άχνη σε βάζο που κλείνει ερμητικά και τοποθέτησε μέσα το φασόλι βανίλιας, κλείσε για 2-3 ημέρες το βάζο και άνοιξέ το όταν τους αχνίσεις.
7. Άσε τους κουραμπιέδες να στεγνώσουν-κρυώσουν πολύ καλά πριν τους αχνίσεις για να μην «κρυσταλλώσει» η ζάχαρη και κάνει την υγρή κρούστα.
8. Το βούτυρο είναι βασικό συστατικό, εκτός αν σκοπεύεις να φτιάξεις κουραμπιέδες λαδιού.
9. Το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα είναι προαιρετικό, όμως το μοσχοκάρυδο τους δίνει μια υπέροχη «ζεστασιά» στο άρωμα.

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μουσείο Πειραμάτων – Κυριακάτικα εργαστήρια 2024 για μικρούς επιστήμονες

Το Μουσείο Πειραμάτων υποδέχεται το 2024 με τα αγαπημένα κυριακάτικα εργαστήρια των μικρών επιστημόνων! Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου οι επιστήμες γίνονται παιχνίδι και τα πειράματα φέρνουν...

Ανακαλείται πασίγνωστη παιδική σοκολάτα από τα σούπερ μάρκετ από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, σε μια έκτακτη ανακοίνωση, ανακάλεσε πασίγνωστα σοκολατένια αυγά από την αγορά. Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μετά από αναφορά καταναλωτή, διαπιστώθηκε στα Kinder Bueno Eggs...

Mondelez: Ανακαλείται παρτίδα Toblerone

Σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων της σοκολάτας Toblerone 100 γρ. με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε  η Mondelez Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει...

Xριστουγεννιάτικη αγορά Βιβλίου 7-10 Δεκεμβρίου

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ δίνουν γιορτινό «παρών» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar...

Santa Claus Kingdom – Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Δεκέμβρη

Santa Claus Kingdom - Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας Εσύ ήξερες ότι στο Santa Claus Kingdom, θα βρείς το μεγαλύτερο χωριό του Άγιου Βασίλη;...

Δανάη Μιχαλάκη – Γιώργος Παπαγεωργίου: Οι ευχές για τη γέννηση της κόρης τους

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μια εβδομάδα ακριβώς ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Δανάη Μιχαλάκη. Οι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο χρόνια μετά τον...

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιβηχικό σιρόπι – Ποιο είναι

Tην ανάκληση της παρτίδας 2013 (ημ/νια λήξης 11/2026) του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ), λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας. Η παρούσα...

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί νεκρό

Τραγωδία στις Σέρρες με ένα 11χρονο παιδί νεκρό μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12). Μιλώντας...

Τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων. Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται...

Γέννησε η Μαίρη Συνατσάκη. Να της ζήσει! – Tι αποκάλυψε ο μαιευτήρας της

Η Μαίρη Συνατσάκη γέννησε πριν από λίγες ώρες, καρπός του έρωτά της με τον Ίαν Στρατή. “Είναι ψύχραιμη και συγκινημένη και ήδη έχει αρχίσει να...
Error decoding the Instagram API json