Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Παιδική διατροφή!

Η παιδική διατροφή δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτή των ενηλίκων παρά μόνο σε τρία πολύ βασικά σημεία. Τα παιδιά στην ανάπτυξη είναι πολύ πιο ευάλωτα στην περιβαλλοντική τοξικότητα, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για καθαρή, ποιοτικά αναβαθμισμένη τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι ισορροπημένα μεταξύ τους σε αναλογίες και έχουν πιο ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μόνο σημασία τι, πως και πότε θα τρώνε την τροφή τους αλλά εξίσου σημαντικά τι πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία για να εξασφαλίσουν όχι μόνο ένα γερό αμυντικό σύστημα και να προλάβουν πιθανά παθολογικά συμπτώματα αργότερα στην ενηλικίωση αλλά και για να αποδώσουν πνευματικά στα μαθήματα τους και σωματικά στις αθλητικές δραστηριότητες.
Όλα τα ανωτέρω μεταφράζονται πρακτικά στα εξής. Τα παιδιά θα πρέπει να συνηθίσουν από μικρή ηλικία να αποφεύγουν τροφές που μπορεί να τα τοξινώνουν και να αναπτύξουν γεύσεις και επιθυμίες για τροφές που τα αναβαθμίζουν ενεργειακά και τα θρέφουν αντί να τα αρρωσταίνουν. Αν οι γονείς και οι κηδεμόνες πέσουν στην παγίδα του ‘‘εύκολου, γρήγορου’’ φαγητού ή των ‘‘τονωτικών αντι-τροφών’’ και αναψυκτικών για να αποφύγουν την παιδική γκρίνια ή λόγω έλλειψης χρόνου οι πιθανότητες είναι ότι θα το βρουν μπροστά τους και συνήθως όταν είναι αργά. Η παιδική παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερίνη, σάκχαρο, αλλεργίες και άσθμα σημειώνουν σημαντική έξαρση ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό ειδικά στον δυτικό τεχνολογικά ‘ανεπτυγμένο’ κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας σήμερα χωρίς σημεία ανάκαμψης και οφείλεται, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι πιστεύεται, στην διατροφή και τον τρόπο ζωής. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Με πολύ μικρές αλλαγές σε αυτά τα δύο σημεία, την διατροφή και τον τρόπο ζωής, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά και να αποφύγουμε συχνές επισκέψεις σε παιδιάτρους και παιδιατρικές κλινικές που έχουν αρχίσει να κάνουν εξαιρετικά κερδοφόρες δουλειές από αυτή την πανδημία των παιδικών παθολογικών συμπτωμάτων.
Ξεκινώντας ένα σωστό παιδικό διατροφικό πρόγραμμα πρώτα πρέπει να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και νοητικά. Τα παιδιά είναι αναμφισβήτητα ‘αυθεντίες’ στην διαχείριση των γονιών μέσα από συναισθηματικούς εκβιασμούς και την συνεχή προσπάθεια ‘επέκτασης’ των ορίων ανοχής των ενηλίκων. Εφόσον οι γονείς αποφασίσουν να αλλάξουν και να βελτιώσουν την διατροφή των παιδιών τους θα πρέπει να έχουν πολύ ξεκάθαρη θέση στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ταυτόχρονα μπορούν να αντιστρέψουν τους ρόλους. Να αρχίσουν δηλαδή οι ίδιοι να ‘διαχειρίζονται’ τα παιδιά τους για το καλό τους. Μπορούν για παράδειγμα να ‘ανταμείβουν’ ενίοτε τα παιδιά με ποθητές ‘αντιτροφές’ εφόσον όμως αυτές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας διατροφής.
Κάτι άλλο που πρέπει να θυμόμαστε είναι οι λόγοι που τα παιδιά συνήθως αναζητούν ‘αντιτροφές’, δηλαδή ουσίες που δεν είναι υγιεινές και ευφημιστικά μόνο μπορούν να ονομαστούν ‘τροφή’. Ένας λόγος είναι η γεύση. Υπάρχουν διάφορα είδη γεύσης και όλα πρέπει να συνυπάρχουν σε κάποιο βαθμό για να ικανοποιήσουν τους γευστικούς αισθητήρες του παιδιού αλλά και των ενηλίκων. Γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό είναι ενδείξεις ότι η τροφή περιέχει συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για τον οργανισμό.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά – αλλά και οι ενήλικες – δεν αποζητούν τις ‘αντιτροφές’ για να μας βασανίσουν και να είναι άτακτα, αλλά επειδή ο οργανισμός τους αποζητά συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες. Ένας τρόπος να γνωρίζουν σε ποιες τροφές υπάρχουν αυτές οι ουσίες είναι και οι γεύσεις. Έτσι όταν το παιδί θέλει γλυκά και ζάχαρη, σάντουιτς, παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά εμπορίου κλπ στην πραγματικότητα αναζητά γλυκόζη, ζωτικά λιπαρά, πρωτεΐνες, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επειδή όμως ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για το σώμα είναι η γλυκόζη για παραγωγή ενέργειας, η γεύση των γλυκών είναι και η πιο δυνατή και επιθυμητή για τα παιδιά. Τα άλλα θρεπτικά στοιχεία και οι γεύσεις τους έχουν τον ανάλογο βαθμό προτίμησης ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε ένα από αυτά κάθε στιγμή.
Οι βιομηχανίες τροφίμων και ‘γρήγορων’ τροφών ‘σκουπιδιών’ γνωρίζουν αυτό το ‘μυστικό’ και αναπτύσσουν τα προϊόντα τους σε αυτή την βάση αποκλειστικά. Το πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα τους μπορεί να είναι γευστικά και να περιέχουν μερικές θρεπτικές ουσίες, αλλά αυτές βρίσκονται σε λάθος μορφή και είναι εξαιρετικά βλαπτικές για το σώμα. Για παράδειγμα, τα γλυκά μπορεί να παρέχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης αλλά σε μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης που αποσυντονίζει τον οργανισμό με ‘ενεργειακές εκρήξεις’ διότι η γλυκόζη απελευθερώνεται πολύ γρήγορα στο αίμα. Ταυτόχρονα σε αυτά τα προϊόντα η γλυκόζη δεν συνυπάρχει με άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον ομαλό μεταβολισμό της. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι παθογένεια, παχυσαρκία, αλλεργίες και εθισμός του οργανισμού σε γλυκές τροφές.
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα στοιχεία. Τα παιδιά αποζητούν για παράδειγμα πατατάκια και ψωμιά όχι μόνο για το νάτριο και λίπος – που είναι συνήθως κορεσμένο και βλαβερό για το σώμα – που περιέχουν, αλλά στην περίπτωση του ψωμιού και για την επί πλέον ζάχαρη που προστίθεται.
Αντίθετα στα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς η γλυκόζη, το νάτριο και το λίπος όχι μόνο είναι στην σωστή τους μορφή – η γλυκόζη στην μορφή των πολύπλοκων υδατανθράκων που απελευθερώνονται ομαλά στο αίμα, το νάτριο περιορισμένο και ισορροπημένο με το κάλιο και το λίπος ως πολυακόρεστα Ω3 και Ω6 ζωτικά λιπαρά, απαραίτητα για τον εγκέφαλο και ισχυρό ανοσοποιητικό – αλλά συνυπάρχουν και με πολλούς άλλους συμπαράγοντες, τα ‘ορθά μόρια’ όπως οι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ένζυμα για να μεταβολισθούν σωστά.
Γνωρίζοντας τα ανωτέρω είναι πολύ πιο εύκολο όχι μόνο να αντικαταστήσουμε τις ανθυγιεινές τροφές που παρέχουν ‘άδειες’ θερμίδες, με υγιεινές που παρέχουν ‘γεμάτες, θρεπτικές’ θερμίδες ικανοποιώντας την γεύση των παιδιών με τις σωστές τροφές αλλά και να ενισχύσουμε τον οργανισμό σε τέτοιο βαθμό βιοχημικά που κάποια στιγμή το ίδιο το παιδί θα πάψει να αποζητά τις ‘τροφές σκουπίδια’ γιατί το ίδιο του το σώμα δεν θα τις ανέχεται πλέον. Μάθετε ένα παιδί να τρώει μπόλικα φρούτα από πολύ νεαρή ηλικία και δεν θα θέλει ποτέ να φάει γλυκά, τουλάχιστον στις ποσότητες που θα καταναλώνει ένα άλλο που ξεκίνησε την ζωή του με παιδικές τροφές που ήταν γεμάτες ζάχαρη.
Εφαρμόζοντας ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα το τι, πως και πότε της διατροφής.
Τι πρέπει να τρώνε. Αυτό μπορεί να χωριστεί σε δύο υποκατηγορίες. Τι πρέπει να αποτελεί την βάση της παιδικής διατροφής και τι όχι. Οι δύο ομάδες κατηγοριοποιούνται σε ‘βιοενεργειακές’ και ‘βιοοξειδοτικές’ τροφές. Αυτές δηλαδή που προάγουν ενέργεια, ζωή και υγεία και αυτές που προάγουν το αντίθετο.
Βιοενεργειακές τροφές. Αυτές είναι κυρίως φυτικές τροφές βιολογικής καλλιέργειας, συνήθως ωμές ή όχι πολύ μαγειρεμένες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα φρούτα (ειδικά τα μήλα, μπανάνες, δαμάσκηνα, γκρέηπ-φρούτ, ανανάς και παπάγια), λαχανικά (ειδικά οι αγκινάρες, μπρόκολο και κουνουπίδι), ξηροί καρποί και σπόροι, όλα τα όσπρια (ειδικά τα ρεβύθια και οι φακές), ορισμένα δημητριακά και, όσο και αν φαίνεται περίεργο, το καθαρό νερό φίλτρου ή εμφιαλωμένο, όχι της βρύσης.
Τα καλύτερα δημητριακά είναι η σίκαλη, σιτηρά ολικής αλέσεως, νιφάδες βρώμης ή καλαμποκιού, ρύζι καφέ αναποφλοίωτο, κινόα, κεχρί και χαρούπια. Οι καλύτεροι ξηροί καρποί και σπόροι είναι τα καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι. Όλα αυτά μπορούν να καταναλώνονται ωμά, αλεσμένα, μαγειρευτά ή σε συνδυασμό με άλλα αγνά υλικά όπως το αγνό βιολογικό ελαιόλαδο και οι φυτικές μη υδρογονοποιημένες μαργαρίνες. Μερικά παραδείγματα είναι το ταχίνι, χούμους και οι καρυδόπιτες. Μαζί με ορισμένα αρωματικά μπαχαρικά όπως η κανέλλα η νοικοκυρά χρησιμοποιώντας τα παραπάνω υλικά, λίγη φαντασία και συνεχή πειραματισμό μπορεί να προσφέρει στα παιδιά της μια πλήρη σειρά από υγιεινές, πολύ νόστιμες και άκρως θρεπτικές τροφές ως πρόγευμα, γεύμα και σνάκς.
Οι βιοενεργειακές τροφές που αναφέρονται παρέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούν τα παιδιά ειδικά στην ανάπτυξη όπως πρωτεΐνες, ζωτικά λιπαρά, πολύπλοκους υδατάνθρακες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χρώμιο, ψευδάργυρο, όλες τις βιταμίνες και πολλά φυτοθρεπτικά που δεν περιέχονται στις τροφές ζωικής προέλευσης. Πιο σημαντικά περιέχουν φυτικές ίνες και ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος
Βιοοξειδοτικές τροφές. Αυτές είναι συνήθως όλες οι βιομηχανοποιημένες τροφές οι οποίες περιέχουν και πολλά πρόσθετα χημικά, βελτιωτές, συντηρητικά, γευστικά, χρωστικά κ.α., οι υπερβολικά μαγειρεμένες, τα τηγανιτά, τα γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά εμπορίου και γενικά οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης.
Πως πρέπει να τρώνε τα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε με ηρεμία και όχι βιαστικά διότι έτσι γίνεται καλύτερη πέψη και αφομοίωση της τροφής. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα και ειδικά των υδατανθράκων. Επομένως θα πρέπει να μασάνε καλά την τροφή τους πριν την καταπιούν. Συμβουλεύεται λίγο πριν φάνε – όχι κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά- να πίνουν λίγο καθαρό νερό, φίλτρου ή εμφιαλωμένο γιατί βοηθάει στην πέψη.
Πότε πρέπει να τρώνε τα παιδιά. Το καλύτερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό και το χειρότερο το βραδινό. Το πρωί ο οργανισμός έχει ανάγκη από πολλά θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια έχοντας μόλις αναδυθεί από μία πολύωρη νηστεία κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου. Όλα τα συστήματα πέψης και αφομοίωσης της τροφής λειτουργούν πολύ καλύτερα το πρωί και λιγότερο όσο πλησιάζει το βράδυ. Αν το παιδί δεν φάει καλά το πρωί το σώμα θα αναγκαστεί να κινητοποιήσει αγχωτικές ορμόνες για να παράγει ενέργεια. Αυτό θα έχει ως συνέπεια υποβάθμιση πολλών λειτουργιών του οργανισμού λόγω εξάντλησης του και πιθανές ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις σακχάρου. Ο νευρο-ανοσο-ενδοκρινικός άξονας που ρυθμίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες θα αποσυντονισθεί.
Το αποτέλεσμα θα είναι έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης κατά την διάρκεια των μαθημάτων, έλλειψη ενέργειας, εκνευρισμός, υπερκινητικότητα και υπνηλία. Πιο σημαντικά το παιδί θα αναγκάζεται να ‘τσιμπολογά’ έξω συνήθως ‘αντιτροφές’, γλυκά, αναψυκτικά εμπορίου και άλλα βιομηχανοποιημένα βιοοξειδοτικά προϊόντα για να πάρει ενέργεια με ανεπιθύμητες συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Συνιστάται λοιπόν όχι μόνο να τρώει ένα πολύ καλό, θρεπτικό πρόγευμα αλλά και να έχει μαζί του ορισμένα υγιεινά σνάκς όταν αισθανθεί την ανάγκη να ‘τσιμπήσει’ κάτι. Το ότι πολλά παιδιά δεν θέλουν πρόγευμα είναι συνήθως βιολογικό και βιοχημικό αποτέλεσμα κακών συνηθειών που κληρονόμησαν από τους γονείς τους που κάνουν το ίδιο. Ξεκινώντας σε τέτοιες περιπτώσεις με λίγη αρχικά τροφή το πρωί και αυξάνοντας την σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ενός πολύ καλού και θρεπτικού γεύματος το πρωί που είναι και το καλύτερα αφομοιώσιμο της ημέρας και θα τους δώσει αρκετές δυνάμεις για την υπόλοιπη ημέρα. Επίσης θα βοηθήσει τα παιδιά να μην πεινάνε το βράδυ όπως πριν και να κοιμούνται καλύτερα.
Σημαντική σημείωση. Σε όλα τα προϊόντα που αγοράζετε συσκευασμένα, είτε βιολογικά είτε μη, πάντα να ελέγχετε τον κατάλογο συστατικών τους. Έτσι όχι μόνο θα μπορείτε να δείτε αν περιέχουν ανεπιθύμητες ουσίες (πχ. προσθετικά, συντηρητικά, βελτιωτικά, κλπ.) αλλά και θα μπορείτε να δείτε τι περιέχουν κατά κύριο λόγο, γιατί σε όλα τα προϊόντα οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τα συστατικά τους με την σειρά περιεκτικότητάς τους. Αν δείτε λοιπόν σε ένα δημητριακό την ζάχαρη πρώτη, δεύτερη ή και τρίτη στον κατάλογο, καταλαβαίνετε ότι το προϊόν αυτό είναι πιο βλαπτικό από ωφέλιμο. Το ίδιο ισχύει για πολλούς λεγόμενους «φυσικούς» χυμούς του εμπορίου.

Ιδέες για πρόγευμα

 • Μούσλι βιολογικό (υπάρχουν πολλές ποικιλίες, με σταφίδες, με φρούτα του δάσους, με ξηρούς καρπούς, σκέτο κλπ.) ή κορν φλείκς βιολογικά. Αποφεύγετε αυτά που έχουν ζάχαρη ή πρόσθετη φρουκτόζη. Τρώγονται με γάλα σόγιας ή ρυζιού ή αμυγδάλου που κυκλοφορούν στα καταστήματα υγιεινών τροφών ή με γάλα σόγιας που περιέχει και κακάο. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλλα για περισσότερη γεύση. Συνιστάται επίσης να προσθέσετε κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο.
 • Χειμωνιάτικη παραλλαγή – πόριτζ. Βράζετε μισό φλιτζάνι νιφάδες βρώμης σε γάλα σόγιας, ρυζιού κλπ. Μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν πουρές (1 λεπτό περίπου). Αν θέλετε προσθέτετε λίγη κανέλλα ή και τζίντζερ. Αν το θέλετε πιό γλυκό, αντί νιφάδες βρώμης, βράστε το κανονικό σας μούσλι (που περιέχει και λίγες σταφίδες). Επίσης μπορείτε όταν το σερβίρετε να προσθέσετε κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο.
 • Γιαούρτι με διάφορες παραλλαγές. Προτιμάτε γίδινο ή πρόβειο γιαούρτι (όχι αγελαδινό) βιολογικής καλλιέργειας. Το σερβίρετε σκέτο ή αναμεμιγμένο με φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα, ή με δαμάσκηνα που έχετε μουλιάσει από το βράδυ και έχετε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, ή με κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, ή ανακατεμένο με μία κουταλιά ταχίνι.
 • Χυμοί Φρούτου (smoothies). Τα smoothies γίνονται με βάση γιαούρτι ή γάλα σόγιας/αμυγδάλου/ρυζιού στο οποίο προσθέτετε στο μπλέντερ φρούτα εποχής σε διάφορους συνδυασμούς. Συνιστάται η μπανάνα γιατί του δίνει πηκτή γεύση με μήλο, κίουι, φράουλες, αχλάδι, ροδάκινο κλπ. Επίσης αν δοκιμάσετε γάλα σόγιας με μήλο και κανέλλα, έχετε ένα πολύ γευστικό milk shake που αρέσει πολύ στα παιδιά. Όλα τα φρούτα συνιστώνται να είναι βιολογικά και να πολτοποιούνται με την φλούδα τους (όχι αποχυμωτές).
 • Δύο φέτες ψωμί ντίνκελ, ή πολύσπορο στις οποίες έχετε αλείψει ταχίνι ανακατεμένο με χαρουπόμελο (αντί για μαρμελάδα).
 • Αυγά ποσέ. Τα αυγά ποσέ είναι μία εύγεστη υγιεινή εναλλακτική λύση στα τηγανητά και τις ομελέτες. Βράζετε νερό στο τηγάνι (1-2 δάκτυλα) με λίγο ξύδι (1 κουτ. σούπας). Όταν βράσει το νερό, προσθέτετε σιγά σιγά και προσεκτικά το αυγό με την βοήθεια μίας σπάτουλας ή ενός φλιτζανιού, έτσι ώστε πέφτοντας στο νερό το ασπράδι του αυγού να «απλώσει» όσο το δυνατόν λιγότερο. Το αφήνουμε να βράσει σαν να μαγειρεύαμε αυγά «μάτια». Σερβίρεται πάνω σε μία φέτα ψωμί στην οποία έχουμε αλείψει λίγο λάδι ή σε λίγο σπανάκι. Συνοδεύεται πολύ ωραία με γιαούρτι.
 • Ομελέτα με λαχανικά. Η ομελέτα μαγειρεύεται με ελάχιστο λάδι (έχουμε απλώς αλείψει με λίγο χαρτί το αντικολλητικό τηγάνι). Απλώνουμε τα κτυπημένα αυγά σε όλο το τηγάνι και στο κέντρο τους βάζουμε λίγο κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα. Διπλώνουμε την ομελέτα και την σερβίρουμε. Παραλλαγή: πριν βάλουμε τα αυγά. τηγανίζουμε χωρίς λάδι κρεμμύδια, ντομάτα, πιπεριά και αγγούρι και όταν έχουν βγάλει το ζουμί τους, και τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το πιρούνι σαν στραπατσάδα.

Σάντουιτς:ωμί σικάλεως, καλαμποκιού ή ντίνκελ) με

 • ώριμο αβοκάντο στο μπλέντερ με τόφου, λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι (Το τόφου είναι προϊόν ζύμωσης σόγιας σαν τυρί, πολύ ωφέλιμο. Συνιστάται να αγοράζεται από βιολογικά καταστήματα για να μην είναι μεταλλαγμένο). Μπορείτε να το αναμίξετε και με λίγη μουστάρδα ή ντομάτα φρέσκια.
 • Λουκάνικα από τόφου (σε καταστήματα βιολογικών τροφών) με φρέσκια ντομάτα, μαρούλι και μουστάρδα. (Υγιεινή παραλλαγή στα hot dog).
 • Ταχίνι με χαρουπόμελο
 • Ώριμο αβοκάντο με βιολογική φέτα (από γίδινο ή πρόβειο γάλα) και φρέσκια ντομάτα
 • Αραβική πίτα (υπάρχει στα σουπερμάρκετ) με φαλάφελ και μίγμα από γιαούρτι με ταχίνι ή χούμους ή φαλάφελ και λαχανικά (μαρούλι, ντομάτα κλπ.). Τα φαλάφελ είναι ρεβυθοκεφτέδες και υπάρχουν έτοιμα ή σε σκόνη σε μαγαζιά υγιεινής διατροφής. Τυλίγετε το μίγμα σας στην αραβική πίτα σαν «μασούρι» ώστε να είναι πιο εύκολο να το τρώνε τα παιδιά χωρίς να λερώνονται.
 • Χούμους με κομματάκια λάχανο άσπρο ή κόκκινο
 • Βραστό αυγό με φρέσκια ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι κλπ.

Άλλα συνοδευτικά που μπορεί το παιδί να παίρνει μαζί του στο σχολείο:

 • καλαμπόκι ολόκληρο (βρασμένο ή ψημένο)
 • ψητά κάστανα
 • ξερά φρούτα (σύκα, χουρμάδες)
 • φρέσκα φρούτα (πλυμένο μήλο με τα φλούδια, αλλά οπωσδήποτε βιολογικό, μπανάνα, αχλάδι κλπ.)
 • κεσεδάκι γιαούρτι με φρούτα
 • ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κλπ.) άψητα και ανάλατα.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νερό είναι το καλύτερο θρεπτικό στοιχείο και η σωστή ενυδάτωση όχι μόνο αποτοξινώνει τον οργανισμό αλλά προσφέρει ενέργεια ειδικά στον εγκέφαλο και διατηρεί όλα τα κύτταρα υγιή διότι ουσιαστικά αυτά πλέουν κυριολεκτικά σε νερό το οποίο αποτελεί πάνω από το 70% του σώματος.
Όλα τα παραπάνω μαζί με τακτική άσκηση θα δημιουργήσουν γερούς και υγιείς οργανισμούς και παιδιά που θα είναι ψυχοσωματικά ισορροπημένα σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Πιο σημαντικά θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν ένα ισχυρό οργανισμό στην ενηλικίωση τους που θα αποφεύγει παθολογικά συμπτώματα και θα διατηρεί υψηλά επίπεδα ψυχοσωματικής υγείας.

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μουσείο Πειραμάτων – Κυριακάτικα εργαστήρια 2024 για μικρούς επιστήμονες

Το Μουσείο Πειραμάτων υποδέχεται το 2024 με τα αγαπημένα κυριακάτικα εργαστήρια των μικρών επιστημόνων! Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου οι επιστήμες γίνονται παιχνίδι και τα πειράματα φέρνουν...

Ανακαλείται πασίγνωστη παιδική σοκολάτα από τα σούπερ μάρκετ από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, σε μια έκτακτη ανακοίνωση, ανακάλεσε πασίγνωστα σοκολατένια αυγά από την αγορά. Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μετά από αναφορά καταναλωτή, διαπιστώθηκε στα Kinder Bueno Eggs...

Mondelez: Ανακαλείται παρτίδα Toblerone

Σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων της σοκολάτας Toblerone 100 γρ. με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε  η Mondelez Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει...

Xριστουγεννιάτικη αγορά Βιβλίου 7-10 Δεκεμβρίου

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ δίνουν γιορτινό «παρών» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar...

Santa Claus Kingdom – Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Δεκέμβρη

Santa Claus Kingdom - Tο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας Εσύ ήξερες ότι στο Santa Claus Kingdom, θα βρείς το μεγαλύτερο χωριό του Άγιου Βασίλη;...

Δανάη Μιχαλάκη – Γιώργος Παπαγεωργίου: Οι ευχές για τη γέννηση της κόρης τους

Γονείς για πρώτη φορά έγιναν πριν μια εβδομάδα ακριβώς ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Δανάη Μιχαλάκη. Οι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο χρόνια μετά τον...

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιβηχικό σιρόπι – Ποιο είναι

Tην ανάκληση της παρτίδας 2013 (ημ/νια λήξης 11/2026) του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR (7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML (ΓΥΑΛ.ΦΙΑΛ), λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας. Η παρούσα...

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί νεκρό

Τραγωδία στις Σέρρες με ένα 11χρονο παιδί νεκρό μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12). Μιλώντας...

Τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων. Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται...

Γέννησε η Μαίρη Συνατσάκη. Να της ζήσει! – Tι αποκάλυψε ο μαιευτήρας της

Η Μαίρη Συνατσάκη γέννησε πριν από λίγες ώρες, καρπός του έρωτά της με τον Ίαν Στρατή. “Είναι ψύχραιμη και συγκινημένη και ήδη έχει αρχίσει να...
Error decoding the Instagram API json