Tον τελευταίο καιρό, λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού την οποία βιώνουμε, οι περισσότερες μαμάδες ψήνουν οι ίδιες το ψωμί της οικογένειας, καθώς οι μετακινήσεις για προμήθειες είναι πλέον δύσκολες!
Το ψήσιμο του ψωμιού έχει γίνει πλέον ανάγκη και έτσι αποφεύγεται η καθημερινή επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς. Τι πιο νόστιμο άλλωστε από το λαχταριστό σπιτικό, χωριάτικο ψωμάκι;
Έτσι λοιπόν και στο δικό μας σπίτι, ο άντρας μου, η αλλιώς «ο Σεφ ης καρδιάς μας» έφτιαξε ψωμί. Το οποίο μάλιστα έγινε τέλειο!
Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για να το φτιάξετε και εσείς.
Η συνταγή είναι η παραδοσιακή συνταγή της πεθεράς μου, η οποία μένει σε χωριό και ζυμώνει ψωμί πολλά χρόνια.
Άρα μιλάμε για μια συνταγή με την επιτυχία της δεδομένη 🙂
Yλικά:
1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις (βγαίνουν 2 καρβελάκια ή ένα μεγάλο)
200 γρ καλαμποκάλευρο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
700 γρ χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε ελαφριά μέχρι να δέσει η ζύμη μας.
Αφήνουμε το μίγμα μας να φουσκώσει για 1 ώρα. Θα δείτε τη ζύμη σας να γίνεται σχεδόν διπλάσια σε όγκο.
Όσο περιμένουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει, ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα τη γάστρα μας να ζεσταθεί!
*αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το ψωμί σας σε ένα απλό ταψί, αρκεί να το σκεπάσετε με ένα σκεύος (μπασίνα ή ότι άλλο έχετε που να μπαίνει στο φούρνο) ώστε να μπορεί να διατηρηθεί μέσα σε αυτό η θερμότητα κατά το ψήσιμο.
Προσοχή εκεί είναι το κόλπο στο ψήσιμο! Η γάστρα πρέπει να είναι πολύ καλά ζεσταμένη πριν βάλουμε μέσα το ψωμί μας για να ψηθεί.
Μόλις περάσει η 1 ώρα και το ψωμάκι μας έχει φουσκώσει αρκετά, το χαράσουμε στην επάνω πλευρά και το βάζουμε στη γάστρα για να ψηθεί.
Ψήνουμε στους 220-250 βαθμούς (ανάλογα την κουζίνα) για 25 λεπτά.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι απο τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να το δείτε να παίρνει χρώμα.
Και ιδού το αποτέλεσμα: 🙂 🙂
Καλή επιτυχία!
Όλγα