Το πατούδο είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, νηστίσιμο με σχήμα μισοφέγγαρου που μοιάζει αρκετά με το γνωστό μας σκαλτσούνι. Μαλακή ζύμη εξωτερικά και μέσα μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, αρωματισμένη με κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο που έχει μείνει για αρκετές ώρες βυθισμένη σε ένα μελένιο σιρόπι.
Υλικά
Για τη ζύμη:
2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (έτοιμο προϊόν από μπουκάλι)
1/2 ποτήρι κρασιού τσικουδιά
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αμμωνία
750-800 γρ. αλεύρι μαλακό
Για τη γέμιση:
500 γρ. καρύδια
150 γρ. αμύγδαλα
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μικρές φρυγανιές θρυμματισμένες
1 ποτήρι νερό
Για πασπάλισμα:
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής…
Για τη γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε το νερό σε μέτρια φωτιά Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνετε και το μέλι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αυτό, προσέχοντας να μην πάρει βράση το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας απαλά. Αφήνετε το μείγμα της γέμισης για αρκετές ώρες ή ακόμα από το προηγούμενο βράδυ να και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το ελαιόλαδο και τη τσικουδιά, προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σταδιακά, σιγά σιγά και το αλεύρι (όσο χρειαστεί) και ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγετε καθένα από αυτά σε δίσκο με πάχος 3-4 χιλ. και διάμετρο 7-8 εκ. Βάζετε σε κάθε δίσκο μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και τον κλείνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ψήνετε τα πατούδα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 λ περίπου, προσέχοντας να μην ξεροψηθούν.
Για πασπάλισμα: Τα αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν καλά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρετε.
sintayes.gr