Υλικά για 4 άτομα
- 150 γρ. φακές, ψιλές
- 500 γρ. ταλιατέλες (ή λιγκουίνι ή παπαρδέλες)
- 4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
- 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 1 φλ. μαϊντανό ή φρέσκο κόλιαντρο, χοντροκομμένα
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ακέρωτο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ξεπλένουμε τις φακές, τις στραγγίζουμε και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό.
- Περίπου 10 λεπτά προτού ψηθούν, τις αλατίζουμε. Μόλις μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις διατηρούμε ζεστές σε ένα μπολ.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία ώστε να γίνουν al dente, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
- Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε μέχρι να βγουν τα αρώματά του, για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά τις φακές, το γιαούρτι, το κρεμμυδόσκορδο, τον μαϊντανό, τον χυμό μαζί με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο.
Tips
- Το φρέσκο κόλιαντρο ταιριάζει ιδανικά με τα αρώματα της φακής και του λεμονιού. Αν ωστόσο δεν σας αρέσει, επιλέξτε τον ηπιότερο μαϊντανό.
- Λίγη τριμμένη φέτα, αντί για γιαούρτι, θα δώσει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του πιάτου.
- Λίγο τριμμένο αγριοκύμινο (κάρβι) θα ενισχύσει τα αρώματα της συνταγής. Αναζητήστε το σε κάποιο εξειδικευμένο μαγαζί μπαχαρικών.