Γιορτή της μητέρας την Κυριακή κι έχει γεμίσει το διαδίκτυο με ιδέες για δώρα και χειροποίητες κάρτες και λουλούδια και γλυκά και σοκολατάκια και και και άπειρα όμορφα πράγματα που θα μπορούσαν να στολίσουν με χαμόγελο τα χείλη των μαμάδων μας!
Η δική μου μαμά είναι δυστυχώς μακριά, το ίδιο και του Ανδρέα, αλλά την γιορτή την τίμησα ήδη, φτιάχνοντας μια σειρά από γλυκά, με κοινό τους συστατικό τις φράουλες. Βέβαια είναι ιδανικά για κάθε περίσταση, απλά στην παρασκευή τους, όχι ιδιαίτερα γλυκά και με δελεαστική εμφάνιση.
Θα τα μοιραστώ εδώ, μαζί σας, σε περίπτωση που θέλετε να τα φτιάξετε για τις δικές μαμάδες!
Ξεκινάμε;
Πιτάκια με γέμιση φράουλας
Υλικά για 10 πιτάκια:
ένα πακέτο στρογγυλά σφολιατάκια (20 τεμάχια)
250 γρ φράουλες κομμένες σε κομματάκια
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια μιας φυσικής βανίλιας
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά σούπας γάλα
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα πιτάκια εκτός κατάψυξης, ώστε να μαλακώσουν λιγάκι.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις κομμένες φράουλες, με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο της θήκες για τα muffins και τοποθετούμε μέσα τους από ένα σφολιατάκι. Γεμίζουμε με τις φράουλες κι έπειτα “καπακώνουμε” με ένα άλλο κομμάτι σφολιάτας, το οποίο πιέζουμε περιμετρικά, ώστε να κολλήσει με το κάτω ζυμάρι (εγώ έκανα και σχέδιο με ένα παιδικό πιρούνι).
Ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και αλείφουμε με αυτόν τα καπάκια.
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντίσταση) για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Πασπαλίζουμε με άχνη.
Μια πολύ καλή λύση εάν οι επισκέπτες σας πιάσουν απροετοίμαστους.
Ένα γρήγορο, ελαφρύ και πολύ απολαυστικό γλυκάκι, με γλυκόξινη γεύση.
Τρώγεται εύκολα κρύο αλλά και ζεστό, παρέα με μια κούπα καφέ.
Το επόμενο γλυκό αποφάσισα να το βαφτίσω cheesecake. Δεν θέλει ψήσιμο και είναι φτιαγμένο με κρέμα τυριού, μπισκότα και φράουλες.
Cheesecake στο βάζο
Υλικά για ένα βάζο των 200ml:
2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα φράουλας (αυτήν που πιθανόν φτιάξατε ήδη με τα χεράκια σας)
2 μπισκότα digestive
35 γρ φράουλες πολτοποιημένες
3 κουταλιές σούπας mascarpone
35 γρ ζάχαρη
μισό κουταλάκι σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι (χαμηλό σε λιπαρά)
λίγες ψιλοκομμένες φράουλες
Εκτέλεση:
Για την κρέμα με φράουλες ανακατεύουμε καλά το mascarpone με τον πουρέ από φράουλες, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Τοποθετούμε στο βάζο, σε στρώματα, αρχικά την μαρμελάδα, από πάνω θρυμματίζουμε τα δύο μπισκότα, έπειτα προσθέτουμε την κρέμα από φράουλες και mascarpone, από πάνω ρίχνουμε το στραγγιστό γιαούρτι και τέλος τις ψιλοκομμένες φράουλες.
Κλείνουμε το βάζο, κρεμάμε ένα καρτελάκι με αγαπησιάρικο μήνυμα και έτοιμο για την μανούλα!
Ένα δροσερό γλυκάκι, στο οποίο καθώς βυθίζεται το κουταλάκι, προσπερνά τις ξινές γεύσεις και καταλήγει στις γλυκές και όλες μαζί ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Για το τέλος άφησα τα…
Cupcakes με κακάο και φράουλες
Υλικά για 12 cupcakes:
75 γρ βούτυρο
μισό κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ άγλυκο κακάο σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
210 γρ ζάχαρη
230 ml γάλα
1 αυγό
Για την κρέμα:
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
100 γρ πολτοποιημένες φράουλες
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το βούτυρο με τη βανίλια σε ένα μπρίκι και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε όταν λιώσει.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη σόδα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ διαλύουμε το αυγό μέσα στο γάλα και τα ανακατεύουμε ελαφρώς.
Ρίχνουμε εναλλάξ στις σκόνες λίγο από το βούτυρο και λίγο από το αυγό+γάλα, χτυπώντας συνεχώς το μείγμα με το μίξερ. Μόλις προστεθούν όλα τα υλικά και ανακατευτούν καλά, μοιράζουμε το μείγμα στις 12 θήκες των cupcakes.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, στην αντίσταση, για 15-20 λεπτά.
Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, σε σφιχτή σαντιγί. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά τις πολτοποιημένες φράουλες, ανακατεύοντας απαλά. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο και μόλις κρυώσουν τα cupcakes, την βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε τα γλυκά.
Δεν έχω να προσθέσω πολλά. Ένα αφράτο, σοκολατένιο cupcake κλέβει πάντα τις εντυπώσεις, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από φράουλες!
Αν πάλι δεν έχετε τον χρόνο, ώστε να φτιάξετε κάτι από τα παραπάνω για τις μαμάδες σας ή αν απλά η μαμά σας δεν τρώει γλυκά, τότε τα λουλούδια σίγουρα θα την κάνουν να χαμογελάσει!
Ωστόσο μια σφιχτή αγκαλιά, ένα φιλί και μια γλυκιά κουβέντα είναι υπεραρκετά!
Χρόνια πολλά σε εσάς και στις μανούλες σας!
Χρόνια πολλά στις δικές μας μαμάδες που είναι μακριά μας και πασχίζουν με κάθε τρόπο να καλύψουν το κενό και την απόσταση…
Καλό και απολαυστικό Σαββατοκύριακο!
Λίτσα,