Σήμερα σας έχω μια βασική συνταγή για Banana Bread σε στυλ μαρμπρέ με νουτέλα ή μερέντα.
Σε γενικές γραμμές αυτά τα «ψωμιά» είναι κάτι ενδιάμεσο σε ψωμί και κέικ με κάποιες διαφορές για κάθε περίπτωση. Δεν είναι ψωμιά αφού δεν περιέχουν μαγιά και δεν είναι κέικ αφου δεν περίεχουν τόση ζάχαρη στην ζύμη και δεν φουσκώνουν πολύ αφού η υφή τους πρέπει να είναι σφιχτή και υγρή. Είναι ιδανικό για ένα χαρούμενο πρωινό, γίνεται πανεύκολα και ελπίζω να σας αρέσει!
Banana Bread με νουτέλα και ξηρούς καρπούς
Υλικά
(Προσαρμοσμένη συνταγή απο το περιοδικό Cooking Light)
6 κουταλιές της σούπας νουτέλα ή μερέντα
3 κουταλιές και επιπλέον ενα κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο μαλακό (το αφήνουμε για λίγο έξω παο το ψυγείο ή το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη κατευθείαν απο το ψυγείο, το αφηνουμε 5 λεπτάκια και το χρησιμοποιούμε)
½ κούπα καστανή ζάχαρη
2 μέτριες ώριμες μπανάνες σε φέτες
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κούπα αλέυρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα 1 κούπα για όλες τις χρήσεις και ½ κούπα ολικής άλεσης)
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι baking powder
Μια τσιμπιά αλάτι
½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη
2/3 της κούπας γάλα ανακλατεμένο με μισό κουταλάκι χυμό λεμόνι ή λευκό ξύδι
Μερικά χοντροκομμένα φουντούκια ή καρύδια
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου (όχι αέρα)
Βάζουμε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το 1 κουταλάκι λάδι. Μόλις ζεσταθεί (δεν θέλουμε να ζεσταθεί πολύ), αφαιρούμε απο την φωτιά και προσθέτουμε την νουτέλα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα, το αλάτι και την κανέλα.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τις 3 κουταλιές της σούπας λάδι με το βούτυρο, τις μπανάνες και την ζάχαρη. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα και μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε ενα ενα τα αυγά.
Τέλος προσθέτουμε σε 3 δόσεις το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Δηλαδή προσθέτουμε το 1/3 του αλευριού, χτυπάμε, προσθέτουμε το ½ γάλα, χτυπάμε, στην συνέχεια το 1/3 του αλευριού, το υπόλοιπο γάλα και τέλος την τελευταία δόση αλεύρι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, προσθέτουμε το μισό από το μείγμα μας, παίρνουμε με κουτάλι και προσθέτουμε σε διάφορα σημεία το 1/3 της νουτέλας και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και σέρνουμε κυκλικά για λίγο μέσα στην ζύμη.
Απο πάνω ρίχνουμε το 1/3 της νουτέλας κάνοντας «γραμμές» (δεν ακουμπάμε το κουτάλι στην ζύμη) και συμπληρώνουμε με τα φουντούκια ή καρύδια.
Ψήνουμε το “ψωμί» για 55 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά στο ψήσιμο, βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο χαλαρά από πάνω απο την φόρμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε. Τέλος κάνουμε κ άλλες φρέσκες γραμμές από νουτέλα απο πάνω.
Σημείωση:Οι ώριμες μπανάνες καταψύχονται κανονικά στην κατάψυξη. την επόμενη φορά που οι μπανάνες σας φαίνεται ότι ωριμάζουν επικίνδυνα, βάλτε τις στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τις την επόμενη φορά που θα φτιάξετε αυτο το κέικ. Τις βγάζουμε απο την κατάψυξη μιαμισι ώρα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
Καλή επιτυχία!
Eri Chatzifotiou-Argyropoulos
Captain Cook