Dulce de leche … ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα. Μπορεί να το βρείτε και ως “μαρμελάδα γάλακτος”(η γαλλική μετάφραση του).
Όπως και να το πείτε, είναι μια σάλτσα ή σιρόπι με γεύση απολαυστικής καραμέλας γάλακτος-κάπου εδώ αρχίζει η σιελόρροια!-
που φτιάχνεται από το αργό ψήσιμο-καραμέλωμα ζάχαρης και γάλακτος.
Η προέλευση του είναι από την Ν.Αμερική και είναι πολύ δημοφιλές εκεί.
Χρησιμοποιείται σαν γαρνίρισμα ή σαν βάση για άλλα γλυκά.
Στο εξωτερικό υπάρχει στα σουπερμάρκετ σε κουτάκια όπως το δικό μας εβαπορέ ή ζαχαρούχο γάλα.
Εδώ στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί συσκευασμένο, οπότε δεν το φτιάχνουμε παρέα?
Υπάρχουν διάφοροι τρόπο για την παρασκευή του.
Διάλεξα να σας δείξω αυτόν που μου φάνηκε ο πιο απλός και ο πιο “ακίνδυνος”.
Στο Ιντερνετ κυκλοφορούν συνταγές που βράζουν το ζαχαρούχο γάλα μέσα στο κουτάκι του.
Εδώ θα δείξουμε μια πιο απλή!
Σε ένα μικρό ταψάκι, απλώστε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα.
Βάλτε το μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψάκι και βάλτε νερό μέχρι τη μέση περίπου, φτιάχνουμε ένα μπεν-μαρι δηλαδή.
Σκεπάστε το ταψάκι με το ζαχαρούχο με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο για 1 με 1 1/2 ώρα στους 200 C.
Στην πορεία, ελέγχετε το νερό και συμπληρώνετε αν χρειαστεί.
Το βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Το χρησιμοποιείτε πάνω από ενα αγαπημένο κεϊκ σαν σως(αραιωμένο με ελάχιστο νερό),
σαν γέμιση σε cupcake (μιαμ!),
ή σαν βάση για άλλες κρέμες (θα σας δώσουμε διάφορες ιδέες σε επόμενο θέματα…)
Καλές καραμελένιες δημιουργίες!
Ελένη Κατσαράκη-Μπράμου
Βρείτε την Ελένη στην σελίδα της Lena’s cakes στο facebook αλλά & στο site της lenascakes.gr!