Ξενόφερτα τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια, αλλά τα έχουμε όλοι αγαπήσει για τις γιορτές…Μυρωδιά ginger , κανέλλας και γαρύφαλλου σε όλο το σπίτι! Έχετε καλύτερο?
Ας τα φτιάξουμε παρέα με τους μπόμπιρες που λατρεύουν τα ανθρωπάκια που συνήθως κάνουμε με αυτή τη ζύμη!
Υλικά(για 50-70 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος)
800 γρ. αλεύρι
2 κ.γ baking powder
1 κ.γ σόδα
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.σ. ginger
3 κ.γ κανέλλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. λευκή ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα
350 γρ. μελάσα*
* Η μελάσα είναι προϊόν που βγαίνει κατά την κατεργασία της ζάχαρης. Είναι ένα παχύρευστο καστανό υγρό με πολύ έντονη γεύση.
Θα το βρείτε σε μεγάλα s/m, και σε μαγαζιά με βιολογικά. Όσες μένετε επαρχία(σαν και μένα!), ίσως δυσκολευτείτε λίγο, αλλά στα Α/Β τη βρήκα!
Αν δεν βρείτε, αντικαταστείστε τη με μέλι, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο.
Χτυπάμε στο μίξερ…
το βούτυρο με τις 2 ζάχαρες να αφρατέψει. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε τη μελάσα.
Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά μας (αλεύρι,σόδα,baking,μυρωδικά)και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Γίνεται μια αρκετά μαλακή ζύμη. Τη μοιράζετε σε 3 σακκουλάκια τροφίμων και βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Tip : Μπορείτε να μην τα ψήσετε όλα μαζί, η ζύμη διατηρείται μέχρι 4 μέρες στο ψυγείο.
Βγάζετε ένα-ένα σακκουλάκι από το ψυγείο για να ανοίξετε τη ζύμη.
Την ανοίγετε σε καλά αλευρωμένο πάγκο(ή ανάμεσα σε 2 λαδόχαρτα) σε χοντρούτσικο φύλλο(αν σας αρέσουν αφράτα μπισκότα), ή σε πιο λεπτό (αν τα προτιμάτε τραγανά).
Κόβετε με κουπ-πατ ότι σχήμα θέλετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 10-12 λεπτά στους 160 C.
Μεταφέρετε τα μπισκότα σε σχάρα για να κρυώσουν και τα γαρνίρετε με royal icing και smarties ή χρωματιστή ζάχαρη.
Royal Icing
500 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
3 ασπράδια αυγών
1/2 κ.γ κρεμόριο
Τα χτυπάτε όλα μαζί στο μίξερ για λίγα λεπτά. Το μίγμα πήζει πολύ γρήγορα, και όσο το χτυπάτε τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
Καλές Μυρωδάτες Γιορτές!!!
Ελένη Κατσαράκη-Μπράμου
Βρείτε την Ελένη στην σελίδα της Lena’s cakes στο facebook!