Μια εύκολη συνταγή για υπέροχα, τραγανά και αφράτα Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια που λιώνουν στο στόμα. Κεράστε τους καλεσμένους σας, απολαύστε τα μόνοι σας ή μπορείτε να τα προσφέρετε ως δώρο.
Υλικά συνταγής
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού κούσταρ πάουντερ [*]
πολύχρωμη σοκολατένια τρούφα για διακόσμηση
Για το άλειμμα των μπισκότων:
1 φλ. τσαγιού ζάχαχη άχνη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής…
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 ° C στις αντιστάσεις ή στους 140 ° C στον αέρα. Στρώνετε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Αφήνετε το μίξερ. Κοσκινίζετε πάνω στο μείγμα το αλεύρι και τη κουστερ πάουντερ και ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε μια λεία, μαλακή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη για 10 λ.
Παίρνετε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και βάζετε ένα πτυχωτό ακροφύσιο 1,5 εκ. περίπου. Βάζετε τμηματικά τη ζύμη μέσα και δημιουργείτε με τη ζύμη στο ταψί πάνω στη λαδόκολα, μπισκοτάκια σε κύκλους 5 εκ. περίπου, με άνοιγμα στη μέση, αφήνοντας διάστημα μεταξύ τους 3 εκ. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και να έχετε 25-30 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος που θα προτιμήσετε.
Ψήνετε τα μπισκότα σας για 14-16 λ ή μέχρι να ροδίσουν ανάλογα με το μέγεθος που τα έχετε φτιάξει. Σε περίπτωση που βάλετε τα ταψιά σας και τα δύο μαζί στον αέρα στο μέσο του ψησίματος μετακινείστε τα ταψιά το επάνω στο κάτω ράφι, και το κάτω στο επάνω ράφι.
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Με μια σπάτουλα τα μεταφέρετε απαλά σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Για το άλειμμα των μπισκότων: Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Τοποθετείτε τη σχάρα με τα κρύα πλέον μπισκότα πάνω σε ένα ταψί. Περιχύνετε με ένα κουταλάκι σε ένα ένα το γλάσο ζάχαρης και τα πασπαλίζετε με πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας. Τα αφήνετε μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο και τα σερβίρετε.
[*] Κουστερ πάουντερ [custard powder] υπάρχει σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Εγώ έχω βρει του ΓΙΩΤΗΣ. Ίσως υπάρχουν και άλλες μάρκες.