Ξέρω, σας υποσχέθηκα ελαφριές συνταγές, αλλά σε αυτήν την σοκολατόπιτα δεν μπόρεσα ν’ αντισταθώ και θα καταλάβετε αμέσως γιατί!
Πριν λίγες ημέρες πήγαμε στον φούρνο για ψωμί και ο Φαίδωνας κόλλησε στην βιτρίνα, χαζεύοντας μια σοκολατόπιτα.
“Μαμά την άλλη φορά θέλω ένα τέτοιο γλυκό” μου είπε. Ε, πως να αδιαφορήσω απέναντι σε μια τέτοια επιθυμία, πόσο μάλλον όταν ο Φαίδωνας ζητά εξαιρετικά σπάνια γλυκά από ζαχαροπλαστεία!
Σάββατο λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα και ξεκίνησα, αυτήν την φορά δίχως τη βοήθεια των αγοριών, που “ξεδίπλωναν” τις ζωγραφικές τους ικανότητες στο χαρτί!
Η συνταγή απλή, αλλά απαιτεί αρκετά σκεύη.
Σας προειδοποιώ, η σοκολατόπιτα αυτή είναι πραγματικά… σαν πίτα. Δεν είναι ζουμερή, αλλά τραγανή!
Υλικά
500γρ κουβερτούρα
160γρ βούτυρο
2 αυγά
100γρ ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
200γρ αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
50γρ φουντουκόψιχα ή αμυγδαλόψιχα
50γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε δύο μπεν μαρί. Στο ένα λιώνουμε 300γρ κουβερτούρα και 80γρ βούτυρο. Στο άλλο τους δύο κρόκους των αυγών, την ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο. Αυτό το μείγμα το χτυπάμε παράλληλα, μέχρι να γίνει μια άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά σιγά την λιωμένη κουβερτούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το αλάτι με τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την φουντουκόψιχα και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τη σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ διάμετρος) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά (ανάλογα πόσο τραγανή θέλετε την σοκολατόπιτα και πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας).
Όταν ψηθεί, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε την πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Tip: αν προτιμάτε μια πιο ζουμερή εκδοχή, μπορείτε πριν καλύψετε την πίτα, να την σιροπιάσετε.
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε 200γρ ζάχαρη και 200ml νερό. Αφήνετε να βράσει για περίπου 3 λεπτά, σιροπιάζετε κι έπειτα καλύπτετε το γλυκό με την κουβερτούρα.
Εγώ, αφού κρύωσε, την κάλυψα με ένα δαντελένιο χάρτινο πετσετάκι και την πασπάλισα με άχνη. Μπορείτε όμως να πασπαλίσετε και με φουντουκόψιχα ή με σκόνη κακάο.
Κι έπειτα κόβουμε ένα κομμάτι, παίρνουμε μια κούπα καφέ και…
…απολαμβάνουμε!!!
Σας εύχομαι μια γλυκιά, γλυκιά εβδομάδα!
Λίτσα