Αφού η πρώτη μου προσπάθεια για σπιτικό ψωμί στέφθηκε με επιτυχία, είπα να… ξανοιχτώ και να δοκιμάσω κι άλλες συνταγές.
Θυμόσαστε τα ψωμάκια για τα οποία σας έγραψα την τελευταία φορά;
Τελικά είναι πολύ νόστιμα και φτιάχνονται σε χρόνο μηδέν.
Επίσης δεν είναι ανάγκη να φτιάξει κανείς μικρά ψωμάκια, αλλά και ένα ολόκληρο καρβελάκι ψωμί, με τη διαφορά ότι θα χρειαστεί παραπάνω ψήσιμο.
Για πάμε:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ αλεύρι σκληρό (για ζυμωτά)
μία πρέζα αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν
2 κοφτά κουταλάκια τσαγιού ζάχαρη
300 ml γάλα
2 κουταλιές σούπας λάδι ( έβαλα ελαιόλαδο)
Αφού ανακατέψουμε όλες τις σκόνες, ρίχνουμε το γάλα και το λάδι και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε το ζυμάρι για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί κι έπειτα το ξαναπλάθουμε, του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και χαράζουμε την επιφάνειά του με ένα μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Αντίσταση στους 175 βαθμούς. Αέρας στους 150 βαθμούς.
Τα ψωμάκια χρειάζονται 30 λεπτά, το ολόκληρο ψωμί περίπου 45 λεπτά.
Είναι πολύ πιο νόστιμα αν τα καταναλώσετε την ίδια μέρα, διαφορετικά μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη – εγώ το έκανα ήδη!
Τα απολαύσαμε με μαρμελάδα που κουβαλήσαμε από Κρήτη, φτιαγμένη με μαύρα μούρα. Οι καρποί είναι σχεδόν ολόκληροι, το χρώμα της είναι απίθανο και στη γλυκόξινη γεύση της έχω αδυναμία!
Αυτά τα λίγα για σήμερα πάλι!
Τα παιδιά κοιμούνται, οπότε πάω να συνεχίσω τις κατασκευές! Σχεδόν κάθε μέρα φτιάχνω κι από κάτι μικρό…
Λίγη υπομονή, θα έρθει και η σειρά τους.
fraulitsasworld.blogspot.gr