Πάντα μου άρεσαν τα μπισκοτόσπιτα. Και κάθε χρόνο δοκιμάζω άλλη συνταγή. Εντάξει, όχι κάθε χρόνο, τα τελευταία τρία.
Θα μου πείτε, γιατί δεν αγοράζω έτοιμο… Βρίσκω πολύ διασκεδαστική την όλη διαδικασία, το ίδιο και ο Φαίδωνας, ο οποίος δεν ξεκόλλησε από δίπλα μου! Επίσης, είναι απίστευτη η μυρωδιά την ώρα που ψήνονται όλα τα κομμάτια! Αν είχα χρόνο, θα έφτιαχνα ολόκληρο χωριό!
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ εύκολη, η μόνη δυσκολία που συνάντησα ήταν στη συγκόλληση των τμημάτων του σπιτιού. Αυτό οφείλεται στο ότι μου λείπουν ο χρόνος και η υπομονή…
Για πάμε!
Υλικά
120 γρ μέλι
50 γρ ζάχαρη
50 γρ βούτυρο
μία πρέζα αλάτι
1 μέτριο αυγό
250 γρ αλεύρι
1 κουτάλι σούπας κακάο
1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα
…………………………………………………………
300 γρ ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι αυγού
2-3 κουταλάκια τσαγιού χυμό λεμονιού
μπλε ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
ζαχαρωτά για να στολίσετε
Εκτέλεση
1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το μέλι, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι και τα βάζετε στη φωτιά. Μόλις γίνουν ένα ρευστό μείγμα, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και όταν κρυώσει προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε με σύρμα.
Στο μεταξύ έχετε κοσκινίσει και ανακατέψει το αλεύρι, με το κακάο, το μπέικιν και την κανέλα. Τα ρίχνετε κι αυτά στο μείγμα και ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Το βάζετε για 2 ώρες στο ψυγείο, χωρίς να το σκεπάσετε.
2. Αλευρώνετε λίγο την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψετε το ζυμάρι (είναι πιο εύκολο να το μοιράσετε σε δύο κομμάτια).
Το ανοίγετε με πλάστη και κόβετε τα τμήματα του σπιτιού (εγώ τα είχα κόψει αρχικά σε χαρτί, για να μην μετράω το ζυμάρι…)
σκεπή: 2 κομμάτια 10×25 εκ
τοίχοι: 2 κομμάτια 6×20 εκ, κόβετε και παράθυρα 3×3 εκ ή και σε σχήμα αστεριού (με ένα μαχαιράκι)
πρόσοψη και πίσω μέρος: 2 κομμάτια 12×12 εκ. Στο ένα κόβετε και την πόρτα 5×3 εκ, ανοίγετε κι εδώ παράθυρα σε σχήμα αστεριού
καμινάδα: 4×4 εκ
Επίσης κόβετε 2-3 έλατα.
Εμένα μου περίσσεψε ζυμάρι και έκοψα αστεράκια, τα οποία ο Φαίδωνας εξαφάνισε σε χρόνο μηδέν! Νόστιμα!
Τοποθετείτε τα τμήματα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς (175 στον αέρα) για 8-10 λεπτά.
Το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει Χριστούγεννα…
3. Κοσκινίζετε την άχνη και την ανακατεύετε με το ασπράδι και το χυμό λεμονιού.
Αν θέλετε χρωματίστε ένα μέρος της ζύμης με μπλε ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Με το λευκό μείγμα κολλάτε μεταξύ τους όλα τα κομμάτια. Αρχικά τους τοίχους (περιμένετε να στεγνώσουν) κι έπειτα τη σκεπή. Έπειτα κολλάτε την πόρτα και την καμινάδα.
Με ένα πινέλο βάφετε όλο το σπίτι (εκτός τη σκεπή) με το χρωματισμένο μείγμα. Στην σκεπή ρίχνετε από το λευκό μείγμα (δημιουργείστε σταλακτίτες) να μοιάζει χιονισμένη και στα τελειώματα κολλάτε ζαχαρωτά.
Απλώνετε λίγο από το μείγμα και στα έλατα.
Με τρία μεγάλα ζαχαρωτά (marshmallows) τα οποία κολλάτε μεταξύ τους, φτιάχνετε έναν χιονάνθρωπο.
Τέλος, στολίστε το σπίτι όπως θέλετε και σας αρέσει, τοποθετείστε γύρω του τα έλατα και τον χιονάνθρωπο, πασπαλίστε τα όλα με άχνη και έτοιμο το μαγικό σπιτάκι σας!
Καλή και δημιουργική εβδομάδα!!