Σου περίσσεψε τσoυρέκι;; Φτιάξε λαχταριστά τρουφάκια!
Ποιος θα έλεγε όχι σε αυτή τη λαχταριστή σοκολατένια μπουκίτσα; Κανείς!
Υλικά
Για την γέμιση
1 μέτριο τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε κύβους (περίπου 400 γρ.)
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κακάο σκόνη
½ σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι ή λικέρ της αρεσκείας σας
Για την επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για την διακόσμηση
300 γρ. τρούφα, ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί, ινδική καρύδα ή ότι άλλο επιθυμείτε
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τους κύβους τσουρεκιού στον πολυκόφτη και τους θρυμματίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Αδειάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί εντελώς η γκανάς.
Αδειάζουμε την γκανάς πάνω από τα ψίχουλα τσουρεκιού και ανακατεύουμε πολύ καλά για να σχηματίσουμε την ζύμη για τα τρουφάκια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι και ανακατεύουμε να μοιραστεί παντού. Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία απλώνουμε σε έναν δίσκο.
Απλώνουμε την τρούφα, ή το κακάο, η τους ξηρούς καρπούς σε ένα ρηχό πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι, βουτάμε ένα – ένα τα τρουφάκια στη λιωμένη σοκολάτα.
Αμέσως μετά τα «γυρνάμε» μέσα στο πιάτο με την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς μέχρι να καλυφθούν γύρω –γύρω και τα ακουμπάμε σε δίσκο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Όταν όλα τα τρουφάκια είναι έτοιμα, τοποθετούμε τον δίσκο στο ψυγείο για να σφίξουν.