Έχω δοκιμάσει πολλές. Σπιτικές και αγοραστές.
Η αλήθεια είναι ότι καμία δεν μ’ ενθουσίασε αρκετά. Γενικά δεν πολυσυμπαθώ τα φρούτα μέσα στη Βασιλόπιτα (μου θυμίζουν παγωτό κασάτο) ή τα γλάσα γύρω γύρω.
Η μαμά μου φτιάχνει αυτήν που είναι σαν τσουρέκι και με το πρωινό καφεδάκι είναι σκέτη απόλαυση.
Από τότε που έκανα τη δική μου οικογένεια έψαχνα να βρω μια Βασιλόπιτα που να ανταποκρίνεται στα γούστα και τις γεύσεις μας, να δοκιμάσω και κάτι άλλο πέρα από το “τσουρέκι”. Και βέβαια ήθελα να την φτιάξω εγώ, να μυρίσει και το σπίτι!
Πέρυσι έπεσα επάνω σε μία συνταγή την Μαρίας Λόη, την βρήκα σε ένα ημερολόγιο.
Είχε όλα όσα αναζητούσα. Εύκολη, γρήγορη, με πλούσια αρώματα, δίχως υπερβολές.
Την έφτιαξα και αγαπήθηκε πολύ απ’ όλους, δεν πετάχτηκε ούτε κομματάκι!
Σας την παρουσιάζω:
*τα υλικά είναι δοσμένα σε φλιτζάνια, οπότε φροντίστε να τα μετρήσετε όλα με το ίδιο φλιτζάνι
Υλικά
4 φλιτζ. αλεύρι
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. μαργαρίνη
5 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 σφηνοπότηρο κονιάκ
1 βανίλια σε σκόνη
ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Γαρνίρισμα
άχνη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, έως ότου ασπρίσουν. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα τους. Ανακατεύετε και, όταν ενσωματωθούν, προσθέτετε το κονιάκ.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε εναλλάξ το γάλα και το μείγμα του αλευριού. Συνεχίζετε να χτυπάτε τα υλικά για 2-3 λεπτά ακόμα, έως ότου ενωθούν.
Αλείφετε μια στρόγγυλη φόρμα (η δικιά μου έχει διάμετρο 26 εκ) με μαργαρίνη, την αλευρώνετε και την τινάζετε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνετε το μείγμα (μην ξεχάσετε το φλουρί) και το απλώνετε ομοιόμορφα με σπάτουλα.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-55 λεπτά, έως ότου ροδίσει (στο δικό μου φούρνο χρειάζεται ένα δεκάλεπτο παραπάνω). Μόλις ψηθεί η Βασιλόπιτα, τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει κι έπειτα την ξεφορμάρετε.
Όταν κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζετε με άχνη.
Μου αρέσει γιατί μοσχοβολάει πορτοκάλι και λεμόνι, γιατί είναι πλούσια σε γεύση και σε όψη – φουσκώνει πολύ. Θυμίζει κέικ, αλλά είναι αρκετά βαριά, όχι για το στομάχι, το εννοώ κυριολεκτικά – ζυγίζει αρκετά! Η ψίχα της είναι μαλακή και υγρή, αρκεί να μην ξεροψηθεί. Επίσης είναι εύκολη στην εκτέλεση, δίχως παγίδες, οπότε θα σας βγάλει σίγουρα ασπροπρόσωπες.
Τι να σας πω… εμάς μας αρέσει πολύ.
Αν δεν θέλετε να το διακινδυνεύσετε, δοκιμάστε να την φτιάξετε πριν την Πρωτοχρονιά, το πολύ πολύ να την καταναλώσετε ως ένα ωραιότατο κέικ!!
Η δικιά μας έμεινε ήδη μισή…
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο!
fraulitsasworld.blogspot.gr